Securum stoot belang in Akzo Nobel nu niet af

ROTTERDAM, 3 NOV. De Zweedse investeringsmaatschappij Securum AB, die 18,2 procent van de aandelen Akzo Nobel in handen heeft, wil voorlopig niet van dat bezit af. De onderneming, die honderd procent eigendom is van de Zweedse staat, zou het aandelenpakket nu kunnen verkopen, nadat deze maand het stand still agreement tussen Akzo Nobel en Securum afloopt. Securum bond zich eind 1993 bij de fusie tussen het Nederlandse Akzo en het Zweedse Nobel Industrier aan de afspraak om gedurende twee jaar het aandelenpakket in elk geval in eigen bezit te houden.

Woordvoerder Jan Engström van Securum zei vanochtend dat het voorlopig “niet correct zou zijn jegens de Zweedse belastingbetaler” om nu aandelen Akzo Nobel te verkopen. Securum is erg ontevreden over het koersniveau van het aandeel Akzo Nobel. De koers bereikte gisteren bijna een dieptepunt sinds de fusie, na bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Bij opening van de Amsterdamse effectenbeurs ging het aandeel Akzo Nobel 's ochtends meteen fors onderuit. De kwartaalcijfers van het chemie- en farmacieconcern lieten een marginale winst zien, die slechts twee miljoen méér bedroeg dan tijdens het vergelijkbare kwartaal in 1994. De koers zakte meteen na publikatie van de resultaten met 8,90 tot 171,40 gulden. Gistermiddag bij sluiting van de beurs bleek het verlies beperkt te zijn gebleven tot 7,80 gulden en noteerde Akzo Nobel 172.80 gulden, vanochtend was er sprake van een verdere lichte stijging tot 173 gulden.

Securum vindt het belang van 18,2 procent in Akzo Nobel “erg groot”. Engström zegt dat de onderneming de participatie wel wil verkleinen als zij de aandelen kwijt kan tegen een “correcte en verantwoorde prijs”.

Ook tegenover de top van Akzo Nobel heeft Securum al eerder te kennen gegeven aandelen kwijt te willen. “De mogelijkheid bestaat dat zij een deel van het pakket gaan verkopen”, aldus het lid van de raad van bestuur dr. S. Bergsma, gisteren in Amsterdam bij de presentatie van de cijfers.

Securum verwierf zijn belang in Akzo Nobel door de fusie tussen Akzo en Nobel Industrier eind 1993. De investeringsmaatschappij was voor 73 procent eigenaar van Nobel. Securum kwam tot stand in 1982 ten tijde van de zware financiële crisis in Zweden. Ze werd opgericht om de dubieuze leningen van het in problemen geraakte Nordbanken te herbergen. Langs deze weg werd Securum uiteindelijk eigenaar van aandelenpakketten in het gehele Zweedse bedrijfsleven, vooral in de vastgoedsector. De balans is nu goed voor zo'n 40 miljard Zweedse kronen (ongeveer tien miljard gulden).