Puber verkracht kleuter in Almere

ALMERE, 3 NOV. Een twaalfjarige jongen uit Almere heeft deze week bekend dat hij twee weken geleden een kleuter uit zijn woonplaats heeft verkracht. De jongen is afgelopen dinsdag door de politie aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van twee Almeerse meisjes van vier en vijf jaar.

De ouders van de kleuters deden op 19 oktober aangifte van aanranding, nadat de kinderen een dag eerder waren lastiggevallen bij een speelweide aan de Leidenstraat in Almere. Uit onderzoek blijkt dat een van de meisjes door een jongen is verkracht.

Na buurtonderzoek door een speciaal rechercheteam van zes agenten en aan de hand van verhoren kon de politie een signalement vaststellen, waarop de twaalfjarige jongen werd gearresteerd. Hij is inmiddels voorgeleid aan de officier van justitie in Zwolle. De rechter-commissaris heeft opdracht gegeven de jongen te onderwerpen aan een psychiatrisch onderzoek. In afwachting daarvan blijft hij in voorarrest. De jongen zal vandaag worden overgebracht van het politiebureau in Almere naar een jeugdinrichting. Volgens een woordvoerder van de politie is nog onduidelijk in welke jeugdinrichting hij wordt geplaatst.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar 142 personen tussen de twaalf en zeventien jaar strafrechtelijk werden vervolgd wegens verkrachting, dat was elf meer dan in 1993. Minderjarigen kunnen sinds de herziening van het jeugdstrafrecht in september door de kinderrechter tot een maximale straf van één jaar worden veroordeeld. Dat was voorheen zes maanden. In plaats daarvan kan de rechter ook een maatregel opleggen in de vorm van opname in een jeugdinrichting, die uiterlijk acht jaar kan duren.