Mannesmann stoot dochter af

Het Duitse concern Mannesmann (staal, machinebouw en telecommunicatie) verkoopt zijn dochter Hartmann & Braun aan Elsag Bailey Process Automation, een onderdeel van het Italiaanse bedrijf Finmeccanica. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 1 miljard mark (1,12 miljard gulden). Commissarissen van Mannesmann en het Duitse kartelbureau moeten de verkoop nog wel goedkeuren.

Hartmann & Braun is het grootste Europese bedrijf op het gebied van meet- en regeltechniek. Ondanks rode cijfers over de eerste helft van 1995 zijn de verwachtingen voor het hele jaar positief. Het bedrijf behaalde in 1994 een omzet van 1,3 miljard mark (1,46 miljard gulden).

Elsag Bailey, statutair in Nederland gevestigd, is naar eigen opgave een van de belangrijkste producenten ter wereld op het gebied van de procesautomatisering.

Bij Elsag Bailey, waarvan Finmeccanica voor 51 procent eigenaar is, werken over de hele wereld 6.000 mensen. In 1994 behaalde Elsag-Bailey een omzet van omgerekend bijna 1,1 miljard gulden.