Maljers begint besprekingen over Fokker

DEN HAAG, 3 NOV. Oud-Unilever topman F. Maljers begint volgende week oriënterende besprekingen met de Duitse eigenaar van Fokker over eventuele steun van de Nederlandse overheid aan de in nood verkerende vliegtuigbouwer.

Van het kabinet Kok heeft Maljers een mandaat van vijf pagina's meegekregen. Het mandaat is tot standgekomen na beraad, afgelopen dinsdag, van minister-president Kok met de ministers Zalm, Wijers, Melkert en Dijkstal. Het kabinet heeft een ambtelijke stuurgroep ingesteld, die de onderhandelaar Maljers moet steunen. Het mandaat voor Maljers bevat “opties en mogelijkheden”, aldus een betrokkene en geen absolute bedragen. Voordat echte onderhandelingen plaatsvinden moet Maljers eerst inzicht krijgen in de plannen van DASA, dat op haar beurt weer onderdeel uitmaakt van het concern Daimler Benz. Om deze reden onderneemt Maljers pas actie na de vergadering van de Raad van Commissarissen van Daimler Benz die op 8 november plaatsheeft. Op deze vergadering moeten de saneringsplannen worden goedgekeurd voor de verliesgevende onderdelen van het concern.

Maljers houdt bij zijn besprekingen rekening met het feit dat de Nederlandse staat bij faillissement van Fokker een bedrag van 800 miljoen gulden kwijt is. Het gaat hierbij om leningen van commerciële banken aan Fokker, waarvoor de overheid garant staat en om ontwikkelingskredieten, die bij faillissement niet worden terugbetaald.

Op dit moment heeft de Nederlandse staat nog een aandeel van 22,23 procent in de houdstermaatschappij van Fokker. Op 17 november kan de Nederlandse overheid van dit belang af. In het contract over de verkoop van Fokker aan DASA heeft toenmalig minister K. Andriessen van economische zaken laten vastleggen dat de Nederlandse overheid middels een zogeheten putoptie van haar belang in DASA afkan. Dit wil zeggen dat de overheid vanaf 17 november haar belang in Fokker kan aanbieden aan DASA of een door DASA gecontroleerde tussenholding. DASA is dan verplicht het belang over te nemen voor een prijs van 23 gulden per aandeel. De transactie vertegenwoordigt een waarde van 122 miljoen gulden, maar hierop worden verliezen van Fokker in mindering gebracht, zodat de Nederlandse staat per saldo financieel weinig met de transactie opschiet. D66-Kamerlid J. van Walsem wil niettemin op 17 november “meteen gebruik maken van de putoptie”. “Het is veel makkelijker en zuiverder onderhandelen met de Duitsers als zij voor honderd procent eigenaar zijn”, aldus Van Walsem desgevraagd. PvdA en CDA vinden dat van een dergelijke actie “een verkeerd signaal uitgaat”. De VVD neemt nog geen stelling.

    • Frank van Empel