London City Airport wordt Iers

Het vliegveld dat het dichtst bij het centrum van de Britse hoofdstad ligt, is voor 14,5 miljoen pond (36 miljoen gulden) verkocht aan een Iers consortium.

London City Airport was tot nu toe eigendom van de bouwers ervan, de aannemersgroep John Mowlem. De transactie heeft geen gevolgen voor de 120 personeelsleden.

Het in een voormalig zeehavengebied (Docklands) aangelegde vliegveld werd in 1987 in gebruik genomen en heeft sindsdien verliezen geleden van in totaal 70 miljoen pond (175 miljoen gulden). Vorig jaar verminderden de rode cijfers weliswaar van 6,1 miljoen tot 4,2 miljoen pond maar verdere verbetering zit er op korte termijn niet in, zo liet John Mowlem weten bij de bekendmaking van de verkoop.

London City Airport wordt het meest gebruikt door kleine zakenvliegtuigen. Het aantal passagiers bedroeg vorig jaar 480.000 en zal dit jaar toenemen tot naar schatting 540.000.

Het Ierse consortium wordt geleid door Dermot Desmond, ex-topman van Aer Rianta, de onderneming die de luchthaven van Dublin exploiteert.