'Karadzic en Mladic geven macht op'

BELGRADO/DAYTON, 3 NOV. De politieke en militaire leiders van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic en Ratko Mladic, zouden bereid zijn hun post op te geven op aandringen van de Servische president, Slobodan Miloševic. Dat heeft het Joegoslavische persbureau Beta gisteren gezegd. Het beroept zich op bronnen bij de Bosnisch-Servische leiding, die sinds oktober voorbereidingen zou treffen voor Karadzic' en Mladic' vertrek.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, zei na de opening van het Joegoslavische vredesberaad in de Verenigde Staten, eerder deze week, dat zijn land geen grondtroepen naar Bosnië zal sturen “zolang de van oorlogsmisdaden verdachte Mladic en Karadzic daar aan de macht zijn”. De regering-Clinton wil tot 20.000 Amerikaanse militairen deel laten uitmaken van een internationale vredesmacht voor Bosnië. Die eenheid moet toezien op het naleven van een vredesakkoord waarover de presidenten van Bosnië, Kroatië en Servië op een legerbasis bij Dayton in de staat Ohio in afzondering onderhandelen.

Volgens Beta zou Miloševic de twee Bosnisch-Servische leiders en de voorzitter van het Bosnisch-Servische 'parlement', Momcilo Krajišnik, hebben gedwongen geen kandidaat te zijn voor een officiële functie in de nieuwe Bosnische staat, die een Bosnisch-Servische en een moslim-Kroatische 'entiteit' moet omvatten. Miloševic zou zo een “eigen kandidaat” kunnen lanceren, aldus Beta. De huidige Bosnisch-Servische vice-president, Nikola Koljevic, en de minister van buitenlandse zaken, Aleksa Buha, zouden wel op hun post kunnen blijven.

Buha, Koljevic en Krajišnik maken deel uit van de door Miloševic geleide Servische delegatie in Dayton. In een gisteren gepubliceerd vraaggesprek waarschuwde Krajišnik president Miloševic om geen vergaande concessies te doen in ruil voor versoepeling van de internationale sancties tegen Joegoslavië (Servië en Montenegro). “Sancties kunnen nooit belangrijker zijn dan vrijheid”, aldus Krajišnik.

De drie presidenten - Miloševic, Tudjman van Kroatië en Izetbegovic van Bosnië - kregen gisteren de eerste documenten van een “blauwdruk voor vrede” voorgelegd door de internationale bemiddelaars Holbrooke, Bildt en Ivanov. De documenten bevatten voorstellen voor het regelen van verkiezingen, de terugkeer van vluchtelingen, het scheiden van de gewapende partijen, en een aantal algemene voorwaarden voor vrede. (AFP, Reuter)