Jury voor Debutantenprijs stapt op

DORDRECHT, 3 NOV. De jury die de nominaties bepaalt voor de Debutantenprijs 1995 voor beginnende schrijvers heeft gisteren haar werkzaamheden neergelegd.

Jurylid Inez van Eijk zegt haar tijd, energie en goede naam niet langer te verbinden aan een initiatief waarvan de toekomst zo onzeker is. Falende administratieve ondersteuning en de gebrekkige organisatie bij de Stichting Perspektief in Dordrecht, die de prijs in het leven heeft geroepen, hebben volgens de jury geleid tot het beëindigen van de medewerking. De Stichting Perspektief kampte volgens Van Eijk met financiële problemen. Tekorten van het vorig jaar moesten nog worden aangezuiverd, terwijl de jury zich al bezighield met het lezen van boeken voor de volgende prijsuitreiking. Verder zouden door gebrek aan mankracht bij de Stichting Perspektief administratieve zaken in het honderd zijn gelopen. De Stichting Perspektief bestaat uit één man, tevens bedenker van de Debutantenprijs, Joop van Halen. Woensdag vond een gesprek plaats met de Dordtse cultuurwethouder G. Schouw (D66) waarin de zeskoppige jury haar zorgen uitte over de gang van zaken. De wethouder zegde volgens Van Eijk toe een onderzoek te zullen instellen. Dat was voor de jury niet voldoende en leidde tot het besluit het werk neer te leggen. “We hadden het gevoel dat we het misschien allemaal wel voor niks doen.” Joop van Halen van de Stichting Perspektief betreurt de gang van zaken eveneens. “Het was voor mij alleen te veel werk. De financiering zou voor een deel bij de gemeente Dordrecht liggen. In april zijn daarover toezeggingen gedaan, maar de molens draaien te langzaam. Ik had geen middelen om hulp te kunnen inschakelen.” Wethouder Schouw was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De Debutantenprijs werd voor het eerst uitgereikt op 11 maart 1995, aan Anna Enquist voor haar roman 'Het Meesterstuk' . De prijs van 10.000 gulden is een publieksprijs. De jury nomineert vijf tot tien debuten waarop Nederlandse en Vlaamse lezers de winnende titel kiezen. (ANP)