Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Jol: 'Iedereen kan wel wat over mij roepen'

ROTTERDAM, 3 NOV. Dick Jol zegt “gewoon weer te willen fluiten”. De wegens vermeende gokpraktijken geschorste voetbalscheidsrechter is niet onder de indruk geraakt van de beelden in het televisieprogramma Deadline. “Iedereen kan wel wat over mij roepen”, aldus de 39-jarige Hagenaar. “Ik kom toch nergens op beeld of band voor? Wat moet ik hier dan mee?”

Jol wordt ervan beschuldigd in de illegale toto geld te hebben ingezet op wedstrijden die hij zelf moest leiden. De scheidsrechter ontkent te hebben gegokt. Daarom overweegt hij gerechtelijke stappen tegen de KNVB en het programma Deadline te nemen. Zijn advocate mr. C. Bottinga heeft inmiddels een dagvaarding aangevraagd. Jol werd door de voetbalbond per brief van zijn levenslange schorsing op de hoogte gesteld. “De exacte beschuldigingen zijn ons niet duidelijk”, aldus Bottinga. De raadsvrouwe heeft de KNVB om nadere toelichting gevraagd, maar vernam nog niets uit Zeist. Woordvoerder Stolk van de voetbalbond beweert dat Jol “een definitief gesprek” heeft geweigerd waarin hem uitleg zou worden gegeven. Volgens woordvoerder Wilbers van het advocatenkantoor dat de arbiter in de arm nam, is daar niet op ingegaan omdat de KNVB niet wilde vertellen waarover het gesprek zou gaan. “Maar dat ontslaat de KNVB nu niet van de plicht om opening van zaken te geven. We willen de onderzoeksrapporten zien.”

Volgens mr. Bottinga gaat de KNVB af op “één of ander vaag verhaal van vage bronnen in een programma”. Het bedoelde Deadline liet gisteravond onder meer bandopnamen horen waarop twee mannen over de gokinzetten van Jol spraken. De arbiter zou in een Haagse groentezaak op voetbalwedstrijden hebben gewed. Ook de ex-vrouw van de scheidsrechter gaf een reactie in het tv-programma. Ze zei te weten dat Jol weleens gokte. Ze heeft een kort geding tegen hem aangespannen, omdat ze haar voormalig echtgenoot verdenkt van het vervalsen van haar handtekening op een hypotheek-aanvraag.

De affaire heeft voor veel opschudding gezorgd in de voetbalwereld. Jols collega Roelof Luinge sprak van “een zwarte dag voor de Nederlandse scheidsrechter”. Luinge: “Het is een klap in mijn gezicht”. Door de affaire is Luinge een plaats opgeschoven op de internationale lijst bij de Europese voetbalbond UEFA, waarvan Jol op voordracht van de KNVB inmiddels is afgevoerd. Jaap Uilenberg, woordvoerder van de scheidsrechters, zei dat hij en zijn collega's tot voor gisteren niet beter wisten dan dat Jol geblesseerd was en daarom vier weken niet had gefloten.

Jol zou bedragen van 500 en 1.000 gulden hebben ingezet op wedstrijden die in 1993 zijn gespeeld. Drie duels in de eredivisie worden daarbij genoemd. Opvallend zijn de tegenstrijdige reacties van betrokkenen. Zo meent speler Warry van Wantum zich te kunnen herinneren dat Jol tijdens de wedstrijd Volendam-Dordrecht'90 “zichzelf niet leek”. Zijn toenmalige trainer Han Berger is echter niets vreemds opgevallen. “Ik heb nooit het gevoel gehad dat we toen zijn geflikt. Ik heb vaak een nare nasmaak van een scheidsrechter overgehouden, maar die keer niet.” Volendam won betreffend duel met 4-1, mede door een door Jol toegekende strafschop. Bij het treffen tussen FC Groningen en Heerenveen (2-2) zou Jol ten onrechte een treffer van de bezoekers hebben goedgekeurd. De bal zou uit de handen van doelman Lodewijks zijn geslagen. “Ik ben zelden zo boos geweest”, herinnert de Groningse keeper zich. “Ik had toen al twijfels over Jol, omdat hij banden had met de sponsor van Heerenveen en de vraagtekens zijn alleen maar groter geworden.” Lodewijks gelooft echter niet dat Jol zich schuldig heeft gemaakt aan onoirbare praktijken. “Hij floot toen niet partijdig.” Elftalleider Theo Huizinga, die destijds wegens belediging van Jol voor vijf wedstrijden werd geschorst: “Zoiets als waarvan Jol nu wordt beschuldigd doet een Nederlandse scheidsrechter toch niet?”