In illegale toto gaan miljoenen om

ROTTERDAM, 3 NOV. Het illegaal gokken op voetbalwedstrijden, waarvan arbiter Dick Jol wordt beschuldigd, is vooral in de grote steden populair. Volgens schattingen van insiders worden er wekelijks 'miljoenen' ingezet. Utrecht is wat dat betreft koploper.

Bij de illegale bookmakers kan op dezelfde manier worden gewed als bij het spel Toto Select van de Stichting Nationale Sporttotalisator (SNS). Elke wedstrijd heeft een quotering. Bij de totalisator geeft voor komend weekeinde een overwinning van Ajax op PSV een uitbetaling van 1,50 per ingezette gulden, een zege van PSV levert 3,40 op en een gelijkspel 2,70.

Het verschil tussen de legale en illegale toto is dat er bij de overheid op minstens drie wedstrijden moet worden ingezet, terwijl in het zwarte circuit ook op één duel kan worden gegokt. Bovendien zijn de uitbetalingen bij de illegale toto's doorgaans beduidend hoger. Dat komt omdat bij de SNS meer dan de helft van de omzet naar goede doelen gaat.

Het gebeurt wel dat de illegale bookmakers een quotering bij de totalisator dermate gunstig vinden, dat ze ter afdekking van hun eigen risico daar inzetten. Bij de legale toto is de maximale inzet per weddenschap vijftig gulden. Wie echter meer wil spenderen kan zijn formulier diverse keren door de machine halen. De zwarte toto's, waarvan er verschillende bestaan, kennen meestal geen maximum.

Op wedstrijden bij de officiële totalisator kan voornamelijk in sigaren- en tijdschriftenwinkels worden gewed. Illegale bookmakers zijn overal te vinden. Scheidsrechter Jol zou zijn weddenschappen bijvoorbeeld in een groentewinkel hebben afgesloten. Nergens staat aangegeven waar illegaal op de voetbalwedstrijden kan worden ingezet. Maar het is ook niet zo dat het alleen stiekem in achterkamers en op toiletten gebeurt. De lijsten met quoteringen worden in brede kring verspreid. Wie in één van de grote steden een illegale weddenschap wil afsluiten, zal niet veel moeite hebben om een gelegenheid daarvoor te vinden.

Volgens een woordvoerder van de Haagse politie valt er weinig tegen te doen. “Bij de buurman op de hoek kan worden gegokt. Omdat eigenlijk niemand wordt gedupeerd, bereiken ons nooit klachten. De toto is daarom lastig uit te roeien.” Een recent onderzoek heeft volgens de politie uitgewezen, dat de illegale toto vertakkingen heeft tot in het buitenland.