Hoogovens: aarzeling Europese staalmarkt

ANTWERPEN, 3 NOV. Hoogovens constateert op de Europese markt voor zowel staal als aluminium produkten op dit moment enige aarzeling. Volgens het bedrijf is dit vooral een gevolg van hoge voorraden bij de afnemers. Hoogovens-topman ir. M.C. van Veen verwacht dat er slechts sprake is van een tijdelijke situatie. Van Veen durfde gisteren tijdens een persbijeenkomst in Antwerpen nog geen prognose te doen over de ontwikkelingen in 1996. De gang van zaken bij Hoogovens zelf, zowel in staal als in aluminium, noemde hij tot dusver dit jaar “zonder meer bevredigend”. Van Veen herhaalde zijn in augustus uitgesproken verwachting dat de nettowinst van Hoogovens uit gewone bedrijfsuitoefening over geheel 1995 aanzienlijk boven het niveau van vorig jaar (408 miljoen gulden) zal uitkomen. De nettowinst over het tweede halfjaar zal echter, onder andere als gevolg van de sterke gulden en de mark, lager uitvallen dan de 303 miljoen gulden over de eerste zes maanden.

Hoogovens ziet volgens Van Veen in de staalsektor kans om ondanks de aarzeling op de Europese markt het hoge afzetpeil van het eerste halfjaar te handhaven. Dat gebeurt volgens de bestuursvoorzitter vooral door meer te exporteren buiten Europa, onder andere naar de Verenigde Staten. In de aluminiumsektor heeft Hoogovens wel last van de teruggevallen vraag. Een aantal installaties is door deze ontwikkeling op dit ogenblik niet volledig bezet. In de twaalfmaandsperiode oktober '94 tot en met september van dit jaar poduceerde Hoogovens 6,2 mijoen ton staal, meer dan ooit tevoren. In de eerste negen maanden van dit jaar zette het concern vier proocent meer walsprodukten af. Bij aluminium-produkten steeg de afzet ruim tien procent.