Haalt de VARA wel het 75-jarig jubileum?

Overal hangen nu de affiches die de Vara ter gelegenheid van haar 70-jarig bestaan heeft laten maken: boven een zwartwit-beeld uit een oud programma, onder een kleuropname van recente datum en daarbij de tamelijk neutrale tekst “70 jaar uitgesproken Vara”. Of er in alle gevallen van vooruitgang sprake is, staat niet vast (er is één affiche met Ja zuster, nee zuster boven en Oppassen! onder), maar het beeldrijm is soms frappant.

Op een ander affiche is een vijftien jaar oude zwartwit-foto van een streng ogende Marcel van Dam gecombineerd met een kleurenfoto van een glimlachende Paul Witteman. In zijn column in Vara's TV Magazine schrijft Witteman deze week dat hij dit affiche ingelijst in de gang heeft opgehangen - niet uit narcisme, maar omdat het de ontwikkelingen binnen zijn omroep zo treffend illustreert: destijds de snerpende commentaren van Van Dam in Achter het nieuws (“gelijkhebberig, het opgeheven vingertje, tikkeltje demagogisch maar wel altijd helder”) en nu het gedepolitiseerde gezicht van Witteman, onder wiens leiding de Vara haar actualiteitenrubriek Achter het nieuws bij de NOS inleverde om samen Nova te kunnen maken. Die fusie geldt naar zijn zeggen als “het symbool voor hoe het in de toekomst met Nederland 3 en de hele omroep moet gaan: het samenballen van middelen en talent.”

Doorgaans is de 70e verjaardag van een organisatie geen reden voor uitbundig vertier. Maar in het licht van die opmerking wordt begrijpelijk waarom de Vara het jubileum dit weekend niettemin grootscheeps viert. De vraag is immers of er over vijf jaar nog sprake zal zijn van een 75-jarig bestaan. In het door Gabri de Wagt geschreven jubileumboekje ...En niet vergeten wordt aan het slot dan ook een uitspraak aangehaald van Marcel van Dam als Vara-voorzitter: “Wij moeten naar één sterke omroeporganisatie. De vraag is niet of het gebeurt, maar wanneer het gebeurt. En of we nog op tijd zijn.” Zo bezien is het 70-jarig bestaan voor de Vara wellicht de laatste mogelijkheid om zich nog eens terdege te profileren.

Door zendtijdruil met VPRO en NPS kunnen de komende drie avonden grotendeels in het teken van de feestelijkheden staan. Vanavond worden speciale afleveringen uitgezonden van Kassa! (over de kwaliteit van het voortgezet onderwijs) en De ronde van Witteman (over kinderen zonder ouders). Kees Driehuis leidt onder de aan strijdbaarder tijden herinnerende titel Over de rooie een discussie met Erica Terpstra, Gerard Reve en anderen over de jeugd van tegenwoordig. En op de late avond volgt de documentaire Je gelooft 't niet van Netty van Hoorn over seksueel misbruik van kinderen.

Morgen is de amusementsavond, waarin Paul de Leeuw een eenmalige editie van de aloude spel-show Een van de acht presenteert en Sonja Barend als aangever fungeert bij een optreden van Youp van 't Hek. Zondag vormt de film Indiana Jones and the Last Crusade de opmaat voor de terugkeer van De achterkant van het gelijk, waarin het halve kabinet zich uitspreekt over door Marcel van Dam te berde gebrachte ethische dilemma's. En maandag, als het allemaal afgelopen is, kunnen de lastige besprekingen over meer samenwerking op Nederland 3 worden voortgezet.

    • Henk van Gelder