Haagse Homobaan leidt tot opwinding

DEN HAAG, 3 NOV. De wandelpaden liggen bezaaid met kleverige tissues. Kinderen vinden gebruikte condooms rond de speelplaats. En de buurtbewoner die op zondagmorgen zijn hond uitlaat in het Scheveningse bos loopt grote kans geconfronteerd te worden met de herenliefde.

De bewoners van de Haagse Archipelbuurt zijn het zat, zeggen ze. Het Scheveningse bos aan de rand van hun wijk, al jaren een populaire ontmoetingsplaats voor homoseksuelen, zou niet meer veilig zijn. In wijkcentrum het Klokhuis kwamen de buurtbewoners gisteravond in vergadering bijeen. Even na achten is het kleine zaaltje bomvol. Ruim tweehonderd mensen hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging van het onlangs opgerichte actiecomité 'Scheveningse bos schoon'.

Ze kunnen het niet vaak genoeg zeggen. “We willen niet discrimineren. Het maakt niet uit of het gaat om homo's of hetero's. We willen van de overlast af”, zegt E. Postma van het actiecomité. Voor de zekerheid zullen ze gedurende de avond consequent van “baanbezoekers” spreken.

Voor de zomer klaagden de bewoners ook al over de overlast van de baan in het bos. De politie beloofde vaker te surveilleren en noemt de situatie nu “beheersbaar”. Maar na de moord op een 35-jarige Hagenaar in het Scheveningse bos twee weken geleden is de onrust onder de bewoners weer opgelaaid. Die moord bleek niet in verband te staan met de homobaan, maar toch. Waarom treedt de politie niet harder op, willen de bewoners weten.

De twee politiemannen in het zaaltje wijzen naar de andere kant van de tafel, waar twee raadsleden zitten. “We doen wat we kunnen. Maar voor structurele oplossingen moet u bij de politiek zijn”, zegt rayonchef R. van Calsteren. “Deze vergadering is eigenlijk net te vroeg georganiseerd”, zegt het VVD-raadslid A. Kamp op zijn beurt, verwijzend naar de raadsvergadering over twee weken waarin het Scheveningse bos aan de orde komt. Ook zijn collega van het CDA, P. den Dulk, heeft geen kant en klare oplossing. “Ze moeten daar weg, maar waarheen?”

Breng meer verlichting aan, stelt een vertegenwoordiger van het COC voor. Maar dat idee stuit op verzet van een aanwezige natuurbeschermer. “Dan zijn we ook alle uilen kwijt.” De bewoners zoeken het intussen hogerop. Een petitie aan burgemeester en wethouders van Den Haag, waarin maatregelen tegen de baan worden geëist, is gisteravond al door vierhonderd mensen ondertekend. Ze willen binnen drie weken antwoord, anders dreigen de bewoners zelf een manier te zoeken om de baanbezoekers weg te jagen.