Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Galeano

Na een goede opsomming van Eduardo Galeano's werken (NRC Handelsblad, 25 oktober) verwacht men niet een interview dat beter gevoerd had kunnen worden met een econoom in plaats van een befaamd schrijver.

De kop 'Linkse Uruguyaan Eduardo Galeano in Rotterdam' leidt waarschijnlijk de aanval al in. Dat het boek De aderlating van een continent een tijdsdocument genoemd wordt, achterhaald door de val van het communisme, wordt door de schrijver terecht afgedaan als eurocentrisch denken. De redacteur gaat echter gewoon door met het stellen van vragen die niets toevoegen aan onze kennis van de persoon Galeano en die getuigen van weinig begrip of kennis van de Latijns- Amerikaanse literatuur. Als er weinig eer valt te behalen uit de linkse sympathie voor rechtvaardigheid, wordt het stuur omgegooid naar het milieu. Is Galeano plotseling een milieuspecialist geworden? Galeano beschrijft hoe cultuurvernietiging is samengegaan met milieuvernietiging. Hij durft in zijn boeken de strijd aan te gaan tegen destructieve krachten. In een tijdperk van liberaal conservatisme is dat misschien geen prettige boodschap, maar de schrijver had een beter interview verdiend.