Fusie VastNed en Vaste Waarden Nederland

AMSTERDAM, 3 NOV. Twee beleggingsfondsen in onroerend goed, VastNed en Vaste Waarde Nederland, gaan fuseren. De twee afzonderlijke fondsen zullen aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd blijven, maar het beheer van de fondsen komt in een hand. Gezamenlijk zal een ruime 1,6 miljard gulden worden beheerd.

Beide directies beogen met de vanochtend bekendgemaakte fusie een “versterking van de marktpositie en een vergroting van de naamsbekendheid” van beide fondsen, zoals in het persbericht wordt vermeld. Ook wordt gerefereerd aan lagere beheerskosten die met het samengaan kunnen worden bereikt.

Vanaf 1 januari zal de gezamenlijke VastNed Groep worden opgericht. Het huidige VastNed-fonds dat vooral belegt in winkelpanden heet voortaan VastNed Retail, terwijl Vaste Waarde Nederland haar naam verliest en wordt omgedoopt in VastNed Offices/Industrial. Dat laatste fonds zal zich ontwikkelen “tot een gespecialiseerd beleggingsfonds gericht op kleinschalige en middelgrote kantoren en bedrijfspanden”. Directeur drs. K. Streefkerk van VastNed wordt voorzitter van de nieuwe combinatie, terwijl zijn Vaste Waarde-collega mr. R. van Zinnicq Bergmann de andere directeur wordt.

De directies noemen de opzet van de nieuwe beheersstructuur “open van karakter”. Daarmee bedoelen ze dat “gemakkelijk bestaande portefeuilles kunnen worden overgenomen, andere bestaande vastgoedfondsen kunnen toetreden dan wel nieuwe vastgoedfondsen kunnen worden opgericht”.

Ultimo juni 1995 had de vastgoedportefeuille van VastNed een waarde van 1,2 miljard gulden, waarvan 86 procent in winkelpanden was belegd. De waarde van de Vaste Waarde Nederland-portefeuille bedroeg op datzelfde moment 439 miljoen gulden. Van dat kapitaal zat 75 procent in kantoor- en bedrijfsruimtes, terwijl 25 procent nu nog in winkels wordt belegd.