Fiscus wil KNVB aanslaan voor winst uit commerciële activiteiten

ROTTERDAM, 3 NOV. De fiscus overweegt de KNVB een aanslag op te leggen over de winst uit commerciële activiteiten. De voetbalbond verdiende in het verslagjaar 94/95 bijna 30 miljoen gulden uit bijdragen van sponsors en de verkoop van uitzendrechten en boekte een winst van 7,5 miljoen gulden. De Belastingdienst gaf de KNVB eerder dit jaar te kennen dat de bond vanaf 1 januari van dit jaar belastingplichtig is voor 'winst uit onderneming'. De sectie betaald voetbal van de KNVB heeft zich verzet tegen de aanslag, maar zal binnenkort met staatsecretaris Vermeend over de kwestie spreken.

De KNVB wil niet ingaan op de bedragen die mogelijk aan de fiscus moeten worden afgedragen. “In andere sectoren zorg je eerst dat je zaken op orde zijn, maar omdat het toevallig voetbal betreft komt alles direct in de publiciteit”, klaagt een woordvoerder.

De sectie betaald voetbal van de KNVB maakte in het afgelopen verslagjaar een winst van 7,5 miljoen gulden. Als over de volledige winst vennootschapsbelasting moet worden afgedragen kan de fiscus een claim van 2,5 miljoen gulden indienen bij de voetbalbond. Belastingdeskundigen bevestigen dat de KNVB over een deel van de winst belastingplichtig kan zijn.

Ook andere sportbonden dragen geen belasting af over de gemaakte winst. Jurist C. Walder van de overkoepelende sportorganisatie NOCNSF verwacht echter “geen sneeuwbaleffect naar de andere sportbonden”. Volgens Walder hebben financiën en de sportverenigingen in 1983 een resolutie opgesteld die bepaalt dat sportverenigingen onder voorwaarden niet geacht worden aan vennootschapsbelasting onderhevig te zijn. De meeste bonden voldoen aan deze voorwaarden en Walder verwacht niet dat daar verandering in komt.