Financier hekelt geldverspilling bij ontwikkelingshulp

DEN HAAG, 3 NOV. De Nederlandse officiële ontwikkelingshulp in zijn huidige vorm is geldverspilling. Het is de hoogste tijd om ontwikkelingsgeld van de overheid over te hevelen naar de particuliere sector. De particuliere sector moet bovendien direct worden ingeschakeld bij de vaststelling van het ontwikkelingsbeleid.

Deze harde kritiek op het ontwikkelingsbeleid leverde prof. dr. L.B.M. Mennes, algemeen directeur van de Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO), gisteren op een tweedaagse conferentie over 'De markt, de financiële sector en ontwikkeling'. De conferentie was georganiseerd door FMO in samenwerking met de Society for International Development (SID), een internationale organisatie van belangstellenden voor het ontwikkelingsvraagstuk. Volgende week wordt de begroting voor ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer behandeld.

Volgens Mennes is het officiële Nederlandse ontwikkelingsbeleid statisch en zijn aanpassingen gewenst aan de veranderende omstandigheden in de betrekkingen tussen de geïndustrialiseerde en de opkomende landen. Hij haalde de Indiase zakenman Thomas aan, die de Nederlandse ontwikkelingshulp aan India van tweehonderd miljoen gulden per jaar “geldverspilling” noemde. Ook hekelde Mennes het recente besluit van Nederland om vijftig miljoen gulden betalingsbalanssteun te verstrekken aan Tanzania, ondanks een falend economisch beleid. Hij bepleitte grotere aandacht in de ontwikkelingshulp voor de financiële sector in ontwikkelingslanden.

De FMO, die dit jaar 25 jaar bestaat en sinds 1988 op afstand van de overheid werkzaam is, heeft tot doel langlopend kapitaal te verstrekken aan particuliere ondernemingen in ontwikkelingslanden.

Een topambtenaar van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking zei desgevraagd in een reactie niets in het voorstel van de FMO-directeur te zien. “Internationale samenwerking gaat verder dan puur hulp”, aldus deze zegsman. “We hebben veel doelstellingen voor ontwikkelingssamenwerking, zoals armoedebestrijding en zorg voor het milieu. Die kun je niet bereiken als je de officiële ontwikkelingshulp in één keer weggooit.”

Tijdens de tweedaagse conferentie van de FMO en SID lag de nadruk op de belangrijke rol van de particuliere financiële sector in de economische ontwikkeling van de Derde wereld. De particuliere kapitaalstroom naar ontwikkelingslanden was in 1994 ruim drie keer groter dan de totale officiële ontwikkelingshulp.