Financiële fondsen stelen show op Damrak

AMSTERDAM, 3 NOV. Op een rustige Amsterdamse effectenbeurs stonden de financiële waarden vanochtend in de belangstelling. Het aandeel ING bereikte met een koers van 96,40 gulden een nieuwe all time high. De AEX-index van de belangrijkste beursfondsen noteerde tegen het middaguur een winst van 2,52 punten op 456,76 punten.

AMSTERDAM In het spoor van ING boekten ook andere financiële waarden vanmorgen winst. Evenals ING boekte ABN Amro een nieuw koersrecord, op 68 gulden, bijna 70 cent boven het slot van gisteren. Bankverzekeraar Fortis Amev won 30 cent op 99,90 gulden. Gesteund door een hogere dollar en een nieuw record op Wall Street boekten ook andere aandelen winst. Akzo Nobel boekte vanmorgen een licht herstel. De tegenvallende kwartaalcijfers van de chemiegigant kosten het fonds gisteren 7,80 gulden, tegen het middaguur noteerde Akzo 173,20 gulden, 40 cent boven de slotkoers van gisteren.

Fokker was procentueel gezien de grootste stijger op het Damrak. Het aandeel in de geplaagde vliegtuigbouwer steeg zeventig cent naar 8,40 gulden, een winst van bijna tien procent. Economische zaken ontkende berichten over mogelijke steun voor Fokker van de Nederlandse overheid ter waarde van 800 miljoen gulden, maar beleggers reageerden enthousiast.

Elders in de markt was EVC een opvallende daler. De koers van de Italiaanse pvc-fabrikant verloor 1,90 gulden tot 46,10 gulden in reactie op de lagere winstprognose. Gucci blijft het daarentegen uitstekend doen. De koers van de producent van mode en luxe-artikelen klom 1,70 gulden naar 50,50 gulden.

De Nederlandse obligatiemarkt profiteerde nauwelijks van de hogere obligatiemarkt in de Verenigde Staten. De meest courante tienjaars staatsobligatie noteerde slechts vijf cent hoger. De dollar noteerde vanmorgen op de Europese valutamarkten bijna een cent hoger op 1,5970 gulden. Gisteren sloot de Amerikaanse munt op 1,5890 gulden. Op de wisselmarkt in New York boekte de dollar gisterenavond al een lichte winst tot 1,5930. De relatief zwakke Europese valuta's boekten koerswinst tegenover de gulden en de Duitse mark. Het pond sterling ging omhoog van 2,5130 gulden tot 2,5180. De Franse franc zette het herstel van eerder deze week voort met een koersstijging van 32,450 per honderd tot 32,480. Ook de lire boekte winst, van 0,9960 gulden per duizend naar 0,9990 gulden.

Omdat de financiële markten in Japan vandaag gesloten waren moet voor een reactie van de op de harde maatregelen van de Amerikaanse en Japanse autoriteiten tegen de Daiwa Bank tot na dit weekend worden gewacht. NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft de Dow Jones-index gisteren een nieuw record geboekt. De index voor de dertig toonaangevende fondsen op Wall Street steeg met 41,91 punten tot 4808,59 punten. Het vorige record dateert van 19 oktober. De omzet was met 395 miljoen aandelen behoorlijk.

De beurs profiteerde van koersstijgingen op de obligatiemarkt. Vooral de transportaandelen deden het goed. Er was in deze sector veel vraag naar UAL Corporation, het moederconcern van United Airlines. Marktpartijen speculeren op een mogelijk bod van UAL op USAir. Ook IBM was hoger. Het computerconcern kondigde miljardeninvesteringen aan in de halfgeleiderproduktie.