Daiwa hakt fors in kantorennet na terugtocht uit VS

TOKIO, 3 NOV. De Japanse bank Daiwa heeft vandaag een omvangrijke reorganisatie bekendgemaakt, waarbij de activiteiten in Europa en Azië drastisch worden teruggeschroefd. De aankondiging komt nadat de financiële autoriteiten in de Verenigde Staten Daiwa gisteren hebben aangezegd alle filialen in de VS te sluiten.

Daiwa sluit in zeven landen zijn zogeheten representative offices, een soort agentschappen, en overweegt om ook in de volwaardige kantoren in Zuid-Korea en Taiwan het licht uit te doen. Ook de activiteiten in Londen en elders in Europa worden gekortwiekt.

“We leggen de nadruk op een herziening van onze internationale activiteiten, hoewel we ook bezig zijn met een herziening van de werkwijze van de gehele bank”, aldus de president van Daiwa, Takahashi Kaiho, op een persconferentie vandaag. Daiwa blijft echter ontkennen dat er sprake is geweest van kwade trouw. Daiwa zou nooit de bedoeling hebben gehad informatie voor de autoriteiten in de VS te verbergen, maar wellicht is er sprake geweest van “gebrekkige kennis” van de Amerikaanse wetgeving.

Kaiho zei tevens dat het effectenhuis Nomura - de grootste aandeelhouder in Daiwa - en de Sumitomo Bank, die de bank zullen helpen de vestigingen in de Verenigde Staten te sluiten, mogelijk ook zouden helpen met het herzien van de binnenlandse structuur.

Er is in Japan speculatie over een mogelijke fusie tussen Daiwa en Sumitomo. “Als Daiwa lokaal een rol wil spelen zal het de nu gevallen gaten moeten dichten”, aldus David Threadgold, financiële analist bij Barclays de Zoete Wedd. “Het is erg moeilijk ook alleen nationaal een rol te spelen zonder toegang tot de internationale markten.”

Een directeur van Sumitomo, Yoshifumi Nishikawa, zei vandaag dat zijn bank niet in concreet overleg is over een fusie, maar dat het mogelijk “in de toekomst een optie kan zijn”. Voor het schandaal in New York werd Daiwa als een goede fusiepartner gezien omdat het de enige commerciële bank is die aan vermogensbeheer doet en omdat het via Daiwa Securities een aandeel heeft in de effectenhandel. Daiwa is met een balanstotaal (assets?????) van 182 miljard dollar de tiende van de elf landelijke commerciële banken in Japan. Sumitomo staat op een derde plaats.

Terwijl de toekomst van Daiwa onzeker is proberen de financiële autoriteiten in Japan de rust te herstellen. De gouverneur van de centrale bank, Yasuo Matsushita, zei vandaag dat dat de Bank van Japan de Japanse banken indien nodig van de noodzakelijke liquiditeit zal voorzien en de stabiliteit van het financiële systeem zal beschermen. Indien nodig zal de centrale bank stappen ondernemen om de banken te helpen de kosten van het Japan premium te dragen. Het Japan premium is een extra rente van 0,28 procentpunt die Japanse banken sinds enige tijd op de internationale markt moeten betalen vanwege een wantrouwen ten opzichte van de staat van het Japanse financiële systeem. De Japanse banken kampen met oninbare leningen ter waarde van miljarden dollars als resultaat van de grondspeculatie eind jaren tachtig. Over het werkelijke bedrag bestaat nog steeds onduidelijkheid.

Een woordvoerder van het ministerie van financiën zei vandaag dat het toezicht op de banken zal worden verscherpt en er meer samenwerking met buitenlandse overheden zal worden gezocht. Ook de bankwereld zelf neemt het gebeuren serieus. De voorzitter van de Federatie van Banken, Toru Hashimoto, zei vandaag dat “alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen niet alleen voor management van zeese kantoren maar ten opzichte van het management in zijn geheel”.

    • Hans van der Lugt