Chinese haven zoekt Nederlandse investeerders

ROTTERDAM, 3 NOV. Een toekomstig Hongkong in het noorden van China. Zo omschrijft Xilai Bo (45) de havenstad Dalian waarvan hij sinds 1993 burgemeester is. Bo is op bezoek in Nederland om de contacten met de Rotterdamse haven aan te halen en investeerders te vinden die zijn grootse plannen willen steunen.

De centrale Chinese overheid legt de flamboyante burgemeester weinig in de weg bij de verwezenlijking van zijn visie. Bo kan onafhankelijk van Peking buitenlandse investeringen goedkeuren voor de tweede havenstad van China (5,3 miljoen inwoners), omdat de Chinese regering Dalian en omgeving in 1984 heeft uitgeroepen tot economisch-technologische ontwikkelingszone. Een groep Nederlandse ondernemers was gisteren uitgenodigd om Bo en zijn achtkoppige ambtelijke delegatie te ontmoeten.

De Chinese ambassadeur Wu Jianmin zei in een toespraak prachtige mogelijkheden te zien voor uitbreiding van de Nederlands-Chinese relaties. Daarvoor moeten wel de Westerse 'misverstanden' over China uit de wereld worden geholpen. Volgens Wu is het beeld “dat China niets geeft om mensenrechten” onjuist. “Hoe is het mogelijk dat het Westen het Chinese programma voor familyplanning bekritiseert? Zonder dat programma waren er nu vijfhonderd miljoen Chinezen meer geweest.”

De beeldvorming van China in de westerse media is niet bevorderlijk voor de handelsbetrekkingen, vindt Wu. “De vrouwenconferentie in Peking was een doorslaand succes. Maar de Westerse kranten schilderden de conferentie af als een verschrikking.” Liever dan een ambtelijke delegatie hadden de Nederlandse ondernemers gisteren kleine en middelgrote Chinese zakenlieden ontmoet. “Met hen kun je tenminste zaken doen”, zegt J. Hettich, directeur van Marvex International dat jaarlijks voor 'enkele tientallen miljoenen' aan handelswaar naar Zuidoost-Azië verscheept.

Burgemeester Bo kon inderdaad nog geen nieuwe Nederlandse investeringen in Dalian bekendmaken, maar dat was ook niet de eeerste opzet. “Onze betrekkingen met Nederlandse ondernemers zijn nog in de beginfase”, zegt hij. Via ING en Deloitte & Touche wil hij “nieuwe mogelijkheden voor samenwerking” vinden.

Dalian heeft volgens Bo tot op heden ruim zeven miljard dollar aan buitenlands kapitaal (voor een groot deel uit Hongkong en Japan) aangetrokken. De havenstad moet Sjanghai voor zich dulden, maar lijkt vastbesloten daarin verandering te brengen. “Sjanghai is een beetje de grote broer, maar vergeet niet dat het jongere broertje soms sterker kan zijn”, zegt ambassadeur Wu.