BP verkoopt belangen in VS

LONDEN, 3 NOV. Het olieconcern British Petroleum (BP) verkoopt een reeks belangen in het noordoosten van de Verenigde Staten voor 235 miljoen dollar (375 miljoen gulden) aan de Amerikaanse onderneming Tosco.

Het belangrijkste onderdeel van de transactie is een raffinaderij bij Philadelphia met een capaciteit van 190.000 vaten (van 159 liter) per dag. BP verkoopt ook opslagtanks met een capaciteit van zes miljoen vaten en pijpleidingsystemen. Verder krijgt Tosco voor een aantal staten in het noordoosten een exclusieve licentie van vijftien jaar voor het verkopen van benzine en diesel onder de merknaam BP. De looptijd van een soortgelijke vergunning die Tosco al heeft voor een reeks westelijke staten wordt verlengd tot vijftien jaar. BP liet gisteren weten dat in verband met de transactie een voorziening van 385 miljoen dollar wordt getroffen. Tosco is een onafhankelijke oliemaatschappij die zich bezighoudt met raffinage en verkoop van olieprodukten. De jaaromzet van de onderneming bedraagt 7 miljard dollar. Tosco's aandeel van de Amerikaanse markt voor olieprodukten ligt rond de 4 procent. (DPA)