Blackburn bekijkt Blinker; Everton verzuimt te profiteren van chaos Feyenoord

ROTTERDAM, 3 NOV. Was er misschien iets met de bal aan de hand? De Feyenoorders vonden het een onnozele vraag na het bereiken van de Europa-Cupkwartfinale door de 1-0 tegen Everton. Maar het niveau van de wedstrijd was negentig minuten lang dermate laag dat het helemaal niet vreemd was om de bal van onwilligheid te verdenken. “Sometimes the ball is falling on the good place”, zei Feyenoord-trainer Arie Haan na afloop in z'n beste Engels tegen een met Everton meegereisde journalist.

Vaak viel het speeltuig gisteravond echter niet goed. Beide partijen leden voortdurend balverlies en van een gedegen opbouw was geen sprake. Net zoals vorige week tegen De Graafschap verdienden de spelers een fluitconcert. Dat bleef echter uit. In plaats daarvan werden de Feyenoorders uitbundig toegejuicht door hun supporters. Het betrof namelijk een Europa-Cuptreffen en dan is het niet belangrijk hoe er wordt gewonnen, áls er maar wordt gewonnen.

Feyenoord kan nu 'overwinteren', zoals dat in voetbaljargon heet. Want de eerstkomende Europese wedstrijden zijn pas in maart van het volgend jaar. “Het maakt me niet uit wie we loten. Ik ben al lang blij dat we er bij zijn”, sprak de opgeluchte Haan. Hij weet ook dat de volgende tegenstander zeker niet zo zwak zal zijn als Everton. Maar over vier maanden moet Feyenoord zelf volgens de planning van Haan ook veel sterker zijn dan nu.

De zege kwam Feyenoord gisteren wel toe. De Rotterdamse ploeg produceerde de enige echt vloeiende combinatie van de wedstrijd. In de 39ste minuut kwam de bal via Blinker, Larsson en Iwan bij Obiku die van dichtbij op de paal schoot. Regi Blinker profiteerde vervolgens van slecht wegwerken van Esrell. “Gelukkig hebben we Blinker”, toonde Haan zijn waardering voor de matchwinnaar. De trainer wuifde laconiek het gerucht weg dat Blinker vertrekt. “We weten van niets.” Niettemin zat een delegatie van de Engelse kampioen Blackburn Rovers op de tribune in Rotterdam om Blinker te bekijken.

De in het basiselftal teruggekeerde linkerspits, met Bosz de beste Feyenoorder tegen Everton, heeft zelf officieel nog niets van de interesse vernomen. Voor dit seizoen gaf Blinker al te kennen dat hij een transfer naar Engeland wel ziet zitten. “Praten wil ik altijd. Dan zien we wel verder.” Haan: “Misschien was het gewoon een uitprobeerseltje van Blackburn.”

Het zou voor Feyenoord jammer zijn als Blinker vertrekt. Hij is op dit moment één van de weinige spelers die zelfvertrouwen uitstralen. “Het is allemaal erg chaotisch”, was de conclusie van Ronald Koeman over zijn ploeg. Hij had tegen Everton dan ook Boateng en Van Gobbel bij zich in de buurt staan. De talentvolle Boateng trapte in zijn zenuwen veel ballen op vreemde wijze weg. Van Gobbel was af en toe niet bij de les en lijkt de klap van het ontslag van de door hem zo bewonderde Van Hanegem nog niet te boven. De vierde verdediger Heus, na lange tijd weer terug in de beginopstelling, speelde wel gedegen.

Het leek na afloop wel of de geschrokken Koeman had verloren. De ex-international kon zijn teleurstelling over het spel van Feyenoord niet verbergen. “Het is me hier wel een beetje tegengevallen. Er wordt te weinig gevoetbald.” Koeman hoopt op betere tijden, maar is daar nog niet van overtuigd. “Misschien is het verwachtingspatroon wel te hoog.”

Intussen blijft Arie Haan lachen. De trainer benadrukte na het duel tegen Everton heel duidelijk het enige positieve aspect bij zijn ploeg: Feyenoord had hard gewerkt. Voor Haan was het belangrijk dat hij de afgelopen acht dagen zonder kleerscheuren doorkwam. De trainer, ook wel Goudhaantje genoemd, had daarbij het geluk dat de tegenstanders van een bedenkelijk niveau waren. Niet alleen De Graafschap en NEC misten het vermogen om van de zwakte van Feyenoord te profiteren, maar gisteren ook Everton. De ploeg is momenteel een van de zwakste teams uit de Premier League. In de competitie heeft de Engelse bekerwinnaar al vijf weken geen wedstrijd meer gewonnen.

Toch had Everton in de slotfase nog een paar mogelijkheden om de gelijkmaker, genoeg voor plaatsing voor de volgende ronde, te maken. Feyenoord werkte dat Engelse offensiefje zelf in de hand. Haan wisselde negentien minuten voor tijd centrale middenvelder Trustfull in voor verdediger Zwijnenberg. En dat hield automatisch in dat Feyenoord zich meer terugtrok voor eigen doel. De laatste keer dat dat gebeurde was tegen Ajax en dat liep toen verkeerd af. Maar het povere Everton is Ajax niet, zelfs niet Ajax 2 of Ajax 3.

    • Hans Klippus