'Belangrijke terroristen vast'

PARIJS, 3 NOV. De Franse politie is er van overtuigd met een tiental arrestaties in Lille, Parijs en Lyon een belangrijke groep terroristen te hebben uitgeschakeld. Door snel ingrijpen kon een aanslag op de markt van Lille, die beraamd was voor gisteren of zondag, worden voorkomen. Het gevaar voor nieuwe, fundamentalistisch gemotiveerde aanslagen is overigens niet geweken.

Minister van binnenlandse zaken Debré sprak van een “belangrijke etappe” in de opsporing van degenen die verantwoordelijk zijn voor de negen aanslagen die Frankrijk in vier maanden hebben getroffen. De laatste was op 16 oktober toen in de regionale snelmetro RER vijf zwaar gewonden vielen. Maar hij waagde zich dit keer niet aan triomfantelijke voorspellingen.

Vooral de 28-jarige Algerijnse student Boualem Bensaïd die woensdagavond werd aangehouden in het nette zestiende arrondissement van Parijs, wordt gezien als een spil in het netwerk dat een beslissende rol heeft gespeeld in de recente terreurgolf. De politie had afgeluisterd hoe hij uit een telefooncel instructies gaf aan de huurders van een appartement in Villeneuve-d'Ascq, een immigrantenstad bij Lille, de grootste stad van Noord-Frankrijk. De telefoon van de betreffende flat werd al geruime tijd afgeluisterd.

Om een drama te voorkomen besloot de politie tot aanhouding van alle direct betrokkenen over te gaan. Daardoor is waarschijnlijk een aantal medeplichtigen ontsnapt, een risico dat de politie voor lief nam om mensenlevens te sparen. De in Lille gearresteerde jonge Algerijnen zijn naar Parijs overgebracht voor verhoor. In hun appartement vond de politie plannen, vuurwapens en de inmiddels bekende materialen om 'campinggas-bommen' mee te maken.

De razzia is een uitvloeisel van de jacht op de Algerijn Khaled Kelkal uit Vaulx-en-Velin, een immigrantenstad bij Lyon. Diens vingerafdrukken stonden op de niet ontplofte bom op de spoorlijn Parijs-Lyon. Zijn netwerk stond in verbinding met het groepje in Lille en de 'orkestleider' en GIA-activist Bensaïd, die zich pas kort geleden in Frankrijk heeft gevestigd.

Het profiel van de 'medewerkers in het veld' komt overeen met dat van de, bij zijn arrestatie doodgeschoten Kelkal: geboren in Frankrijk, al in contact geweest met de politie voor kleine vergrijpen, pas recent in de ban gekomen van een gewelddadig fundamentalisme dat Frankrijk ziet als vijand van de islam in Algerije.