Voorkeur; Theater

REMBRANDT WAS MIJN BUURMAN Ton Lutz als middelpunt in een filmische reeks flashbacks van Eli Asser over de oorlog en de manier waarop die tot op de dag van vandaag het leven van een joodse architect beheerst. Sober geënsceneerd door het Haarlems Toneel. 3 nov Kampen Stadsgehoorzaal, 7, 8 nov Amstelveen Cultureel Centrum, 9 nov Heerenveen Posthuistheater.

HERMANS' HAND Muziektheater-regisseur Dick Raaijmackers continueert zijn onderzoek naar de val. Fabelachtige imitatie van de schrijver W.F. Hermans door Hans Dagelet, waarin Hermans naar een schrijfmachine reikt en in opperste vertraging valt met behulp van een stoommachine. 8 t/m 26 nov. Gasfabriek, Haarlem.

MET EEN BREIERDECK Hardhandige solo vol kwaaie grappen door Hans Teeuwen, veruit de beste cabaretier van de nieuwe generatie. 8 nov Emmen De Muzeval, 9 nov IJmuiden Schouwburg.

KIEK UUT Kleine autobiografie van cabaretière Kiki Heessels, geestig en geraffineerd. 7 nov Groningen Kruithuis.

ASHTON Het Nationale Ballet presenteert romantisch repertoire van Sir Frederick Ashton op muziek van Stravinsky, Franck en Mendelssohn. Het lyrische karakter van 'Scenes de Ballet' en 'Symphonic Variations', maar ook het lichtvoetige sprookje 'Midzomernachtsdroom' vereisen zuivere lijnen en rap voetenwerk van de dansers. 3, 4 nov Den Haag AT&T Danstheater, 6 en 7 nov Rotterdam Schouwburg.

INTRODANS Het Arnhemse gezelschap Introdans combineert energie, emotie en theatraliteit in een programma met werk van Jean-Christophe Maillot, Conny Janssen en Ton Wiggers. De voorstelling is een gelukkige combinatie van krachtige bewegingen, opzwepende muziek en smaakvolle toneelbeelden. 3 nov Zwolle Schouwburg Odeon, 5 nov Den Haag AT&T Danstheater, 7 nov Groningen Stadsschouwburg, 8 nov Breda Chassé Theater.

EZELKABINET Met steeds een andere groteske kop op hun tengere lijven laten Geerten ten Bosch en Harriët van Reek een vreemd soort carnavalsstoet voorbij trekken in een soort poppenkast voor volwassenen. Ongepolijst en eigenzinnig beeldend theater, dat overwegend verwijst naar de vergeefsheid van het bestaan. 3, 4 nov Haarlem Toneelschuur.

MULTIPLE EXPOSURE Brenda Daniëls, de godin van de Amerikaanse moderne dans, brengt een soloprogramma met eigen choreografieën en werk van anderen. 'Multiple Exposure' geeft haar alle gelegenheid om de perfecte beheersing te demonstreren van haar lange lichaam dat moeiteloos elke nuance in de beweging te voorschijn tovert. 2 nov Culemborg Theater De Fransche School, 3 en 4 nov Rotterdam Lantaren/Venster, 9 t/m 11 nov Amsterdam Frascati.

EN VERDER Het pad van fortuin door Vincent Bijlo. 4 nov Tilburg Schouwburg, 8 nov Den Haag Diligentia; Hiep hiep rahoe door Urbanus. 3 nov Venlo De Maaspoort, 4 nov Zoetermeer Stadstheater, 6, 7 nov Meppel Ogterop; Laat maar laaien door Kees Torn. 4 nov Zwolle Papenstraattheater; Naggelwauz van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 3 nov Hengelo Schouwburg, 7 t/m 9 nov Rotterdam Luxor; You're the top met Willem Nijholt. 3 nov Veldhoven De Schalm, 5 nov Zeist Figi, 9 nov Dordrecht Kunstmin; The Concert they never gave, 3 nov Zaandam De Speeldoos, 4 nov Lelystad Agora; Bella Figura door NDT 1op 3, 5 en 6 nov Amsterdam Het Muziektheater; Jongens waren we door de Gebroeders Flint en Het Volk naar Nescio, 3 nov Dordrecht Kunstmin, 4 nov Spijkenisse De Stoep, 8 nov Tilburg Schouwburg, 9 nov Boxmeer De Weyer.