Voorkeur; muziek

DE CONSEQUENZE VAN LUCIANO BERIODe Sequenza's - een beroemde serie solostukken - van Luciano Berio zijn het uitgangspunt van het festival ConSequenze, dat zich van 3 t/m 10 nov. afspeelt in Rotterdam (Conservatorium, De Unie en De Doelen), Utrecht (muziekcentrum Vredenburg), Enschede (Muziekcentrum), Gouda (Schouwburg), Nijmegen (Galerie Marzee) en Zwolle (Conservatorium). Berio's Sequenza's worden alle gespeeld en Sequenza XIII gaat in première (gespeeld door de accordeonist Teodoro Anzellotti) en daarnaast zijn er de premières van twaalf opdrachtstukken van Nederlandse componisten. Berio is zelf in Rotterdam voor masterclasses, een openbaar interview en het bijwonen van o.a. de slotmanifestatie 'De Nacht van Berio, 10 nov. 19u30 in De Doelen met optredens van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, gedirigeerd door de componist, het Doelenensemble, een aantal solisten en conservatoriumleerlingen. Inl. aan de zalen en 010-4141666.

DAG VAN DE ENSEMBLESHet huidige muziekseizoen is het 'Jaar van de Ensembles', waarmee nog eens een voor het internationale muziekleven uniek Nederlands fenomeen naast het rijke symfonische concertleven wordt benadrukt. Dertien ensembles zijn op 5 nov. - 'De eerste Dag van de Ensembles' - vanaf 12u te horen in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg: van het Willem Breuker Kollektief en het Koor van de Nederlandse Bachvereniging tot het Nederlands Kamerkoor en het Surinam Music Ensemble.

HANS KOXHet Vioolconcert nr 3 van Hans Kox gaat 3 en 4 nov. 20u15 in de Yakultzaal van de Amsterdamse Beurs van Berlage in première tijdens een concert van het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont en met Silvia Marcovici als soliste. Verder op het programma Six one act plays van Kox, Prelude en scherzo op 11 van Sjostakowitsj, Canto IV van Rautavaara en de Kammermusik nr 1 van Hindemith.

MUSIC MEETING NIJMEGENDe elfde editie van dit driedaagse festival overtreft kwantitatief alle voorgaande afleveringen doordat er ook een buitentent wordt ingezet. Op vrijdagavond zijn o.a. de Laplandse zangeres Mari Boine met haar groep en de Libanese oedspeler Rabih Abou Khalil & Balanescu Quartet te horen. Op zaterdag optredens van de Chileense zanger/gitarist Oscar Andrade, de Engelse pianist Django Bates met zijn grote orkest Delightful Precipice, The Prophets of da City uit Zuid Afrika en Le Raam Daam uit Senegal o.l.v. vocalist Thione Seck. Op zondag vanaf 14u30 treden o.a. op: Orange Then Blue uit de VS, Joao Bosco e Grupo uit Brazilië en de Malinese groep Bamada met vocalist Habib Koite. 3 en 5 nov Stadsschouwburg, 4 nov Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen. Inl 024-3221100.

MUSIC NIGHTS MAASTRICHTIn de verwarmde muziektent op het Vrijthof spelen vriijdag Buckshott LeFonque met Branford Marsalis, de Marcus Miller Band en de Candy Dulfer Band, zaterdag Paul Weller en The Bobby Byrd Show en zondag vanaf 16u Steps Ahead, het trio Stanley Clarke/Al DiMeola/Jean-Luc Ponty en het Wayne Shorter Septet. In de Dominicaner Kerk zijn vrijdag het trio van Niels Henning Orsted Pedersen en Tuck & Patti te horen, en zaterdag de Circus Square Jazz Band plus Frits Landesbergen and Friends. Inl 043-3210380.

PETER FRAMPTONDe krullebol van 'Show me the way' is zijn wilde haren kwijt, maar voor de oude meisjes die hem toen leuk vonden, moet 'Frampton comes alive II' een verademing zijn tussen het moderne popgeweld. 3 nov Paradiso, Amsterdam.

FRATSENDe regio rukt op. Twentse rock en folk met de meest poëtische Nederlandse teksten na Lennaert Nijgh: 'Ik zoek de zin van de dingen en een haakje voor mijn jas.' 4 nov Hedon, Zwolle, 10 nov Splotz, Roelofarendsveen, 11 nov Botte Hommel, Bergen op Zoom.

NEDERWIET FESTIVALCypress Hill en de Osdorp Posse propageren het verstandig gebruik van het Hollandse tuinkruid, maar wat doet aartsjunkie Herman Brood in vredesnaam op een Nederwiet Festival? 5 nov Ahoy, Rotterdam.

JOHN DENVERDe vorige keer afgelast wegens een verkeersovertreding. Waaruit mag blijken dat zelfs de braafste onder de Amerikaanse smartlappenzangers nog weleens een steekje laat vallen. 4 nov Ahoy, Rotterdam.