Voorkeur; Galerie

MARIJKE VAN WARMERDAM De tentoonstelling La fille aux crêpes met nieuw werk van Marijke van Warmerdam (1959) is niet alleen verrassend, maar ook een beetje verwarrend. Behalve een simpel bordje met de titel van de expositie dat als multiple te koop is, hangt er een zwart-witfoto van een pannekoek die als een soort maan door een keuken zweeft. Af en toe klinkt er klokgelui en op onverwachte momenten zet een poef zich plotseling in beweging. Dit jaar vertegenwoordigde Van Warmerdam, samen met Marlene Dumas en Maria Roosen, Nederland op de Biennale in Venetië. De drie nieuwe films die ook bij Galerie Van Gelder te zien zijn, sluiten thematisch aan bij de films die in Venetië draaiden. T/m 29 nov. Planciusstraat 9B, Amsterdam. Di t/m za 13-17u30. Eerste zo van de maand.

MELANCHOLIE Gosse Oosterhof, voormalig co-directeur van Witte de With in Rotterdam, heeft een kleine tentoonstelling over de melancholie samengesteld die nu in de Rotterdamse galerie Donia Cieremans te zien is. Oosterhof, die tegenwoordig een wijnhandel drijft, exposeert er een Chateau Chasse-Spleen, maar ook stukken van Sigurdur Gudmundsson, Hamish Fulton en Günther Förg. Daarnaast blote meisjes uit eigen collectie gefotografeerd door Harrison Marks en portretten van wielrenners uit de jaren zestig. T/m 3 dec. Benthuizerstraat 60, Rotterdam. Do t/m zo 14-17u.

TINA BARNEY Tina Barney (1945) fotografeert het familieleven van rijke Amerikanen. Toch is de lifestyle of the rich niet het hoofdthema van haar werk. Barney die zelf lid is van deze elitaire gemeenschap, lijkt zich de broosheid van welvaart en welbevinden zeer bewust. Zo zien we op een van Barney's grote kleurenfoto's hoe een al te opgedirkt meisje poseert voor een bruidsreportage. Het moet natuurlijk een feestelijk plaatje worden, maar het gezicht van de bruid is in zichzelf gekeerd en uit haar houding spreekt opgelatenheid. T/m 3 dec. Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

START Vanessa Jane Phaff die dit jaar afstudeerde aan de Rotterdamse kunstacademie, exposeert bij galerie Reuten viltstifttekeningen en linoleumdrukken. Phaff schetst in zorgvuldig gecomponeerde werkjes een gruwelijke kinderwereld, die als moderne sprookjes ook de aandacht van volwassenen weten vast te houden. Wie kennis wil maken met meer pas afgestudeerde kunstenaars kan ook terecht bij Start, een groepstentoonstelling georganiseerd door twee andere Amsterdamse galeries. T/m 18 nov. Reuten galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam. Do t/m za 14-18u. Start t/m 25 nov. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140 en Galerie Asselijn, Lange Leidsedwarsstraat 198-200. Di t/m za 13-18u. Eerste zo van de maand.

EN VERDER NowHere, een tentoonstelling met twaalf installaties van Japanse en Nederlandse kunstenaars t/m 17 dec. in een voormalige tapijtfabriek, Vestdijk 80A, Eindhoven; nieuwe constructivistische ijzeren beelden van Michael Jacklin t/m 12 dec. bij Slewe Galerie in Amsterdam en De tuin een gezamenlijk project van Margriet Smulders en Frank Bezemer t/m 30 nov bij galerie Suzanne Biederberg, Amsterdam; Christina Assmann t/m 18 nov. in galerie Akinci, Amsterdam.