Voorkeur; Films

BATMAN FOREVER Deel drie van de Batman-serie, waarin de Caped Crusader (Val Kilmer) in een uitzinnig vormgegeven Gotham City eindelijk zijn Robin vindt. Regisseur Joel Schumacher maakte een stripachtige film in kauwgomplaatjeskleuren en schots-en-scheve beelden, waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Tommy Lee Jones als de hijgende schizofreen Two-Face, en de in mimische special effects grossierende Jim Carrey als The Riddler. In 13 theaters.

A BRONX TALE Innemend regiedebuut van Robert De Niro naar de autobiografische jeugdherinneringen van Chazz Palminteri, die tevens de rol van de door een negenjarig jongetje van een veroordeling geredde gangster vertolkt. Tegenover hem staat De Niro als hardwerkende vader van het nieuwe Mafia-protégé'tje, dat zich laat charmeren door het charisma van de geslaagde boef. Een genuanceerd portret van een opvoeding in een gezellige en tegelijk gevaarlijke buurt, waar het slechte voorbeeld ook zijn goede kanten heeft. Stadskanaal, Smoky.

LE BUTTANE Low-budget-film in zwart-wit van Aurelio Grimaldi schetst in reeks losse taferelen liefde en liefdeloosheid in de arbeidspraktijk van hoeren uit Palermo. Weldadige, vrije, niet-moralistische film in de trant van Pasolini's vroege werk, wekt controversiële waardering. Amsterdam, Kriterion; Arnhem, Filmhuis.

THE DAMNED (La caduta degli dei)Luchino Visconti's imponerende schildering uit 1969 van een totale machtsstrijd tussen de leden van een staalmagnatenfamilie; de ondergang van het avondland, gesitueerd in nazi-Duitsland. Amsterdam, Meervaart (do en vr).

DIE HARD WITH A VENGEANCE Superieure actiefilm van John McTiernan vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossejacht door snikheet Manhattan. Amsterdam, City 3 (nacht).

ED WOOD Arbeidsvreugde en de persoonlijke voldoening van een onverbeterlijke optimist vormen de voornaamste ingrediënten van de door Tim Burton geregisseerde filmbiografie over de slechtste regisseur aller tijden Ed Wood. Een genereuze ode in ongekunsteld jaren vijftig zwart wit aan al die ploeteraars in de marge van Hollywood. Alkmaar, Provadja; Dordrecht, Cinode; Zutphen, Filmtheater Luxor.

HEAVENLY CREATURES Horrorspecialist Peter Jackson buigt zich op bijna lichtvoetige toon en vol zwarte humor over de gruwelijke moord, die in het repressieve Nieuw Zeeland van de jaren vijftig door twee hartsvriendinnen op de nietsvermoedende moeder van één van hen werd gepleegd. In plaats van het vleesgeworden kwaad worden uitbundige, enigszins hysterische maar begaafde meisjes getoond, die op een ongelooflijke manier ontsporen en tegelijk lachwekkend en sympathiek, ontroerend en angstaanjagend zijn. Amstelveen, Cinema Oscar; Venlo, Limburgs Filmhuis.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler, en zijn eigen nachtmerries. Amsterdam, Cinecenter.

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Amsterdam, Kriterion en The Movies; Hoorn, Filmhuis; Nijmegen, Scala; Zaandam, De Fabriek.

QUIZ SHOW Wervelende en meeslepende reconstructie van Robert Redford van fraude bij een televisiequiz in de jaren vijftig in Amerika. Volgens de regisseur was dit schandaal, dat de betrouwbaarheid van zelfs de onaantastbare televisie op losse schroeven zette, het eerste teken van het verlies van onschuld en van de teloorgang van de American dream. Amsterdam, Tuschinski; Den Haag, Odeon; Groningen, City; Maastricht, Pathé; Rotterdam, Calypso.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Amsterdam, Alfa en Kriterion; Nijmegen, Cinemariënburg; Rotterdam, Lantaren/Venster; Utrecht, Springhaver.

TROIS COULEURS: ROUGE Laatste film van Kieslowsky's kleurentrilogie. Het mysterie is groot en spannend en de illusie dat Kieslowsky het echte leven registreert meeslepend. Zodra hij het raadsel gaat onthullen, verliest de film kracht en slaat de ontnuchtering toe. Dat is gelukkig pas aan het slot. Leiden, Kijkhuis.

EN VERDER Bullets over Broadway, Den Burg, Cinecitta; IJmuiden, Witte Theater), Clerks, Amsterdam, Deventer, Leeuwarden, Delicatessen Amsterdam, Amstelveen, Doornroosje, 62 theaters, 101 Dalmatiërs, Assen, Heerenveen, Pulp Fiction, Amsterdam, Groningen, Utrecht, Reservoir Dogs, Amsterdam, Top Hat, Tilburg, Louis, Ossessione, La terra trema, Bellissima Eindhoven, Centrum voor de Kunsten.