Verkiezingen in Zuid-Afrika rustig

KAAPSTAD, 2 NOV. De gemeenteraadsverkiezingen in Zuid-Afrika zijn gisteren rustig verlopen. Ondanks organisatorische problemen in verscheidene delen van het land en het vooruitzicht van urenlang wachten in de rij, hebben miljoenen kiezers hun stem uitgebracht voor een van de zevenhonderd niet-raciale gemeente- en dorpsraden. De eerste opkomstpercentages die vanmorgen werden bekendgemaakt, duiden op grote verschillen in kiezersenthousiasme. De opkomst liep uiteen van 30 procent in het centrum van Johannesburg tot 80 procent in Virginia, een dorp in de Oranje Vrijstaat. De verwachting is dat het opkomstcijfer uiteindelijk hoger zal uitvallen dan bij vorige (blanke) raadsverkiezingen, toen niet meer dan veertig procent van de kiezers naar de stembus ging. De indicaties zijn dat het Afrikaans Nationaal Congres, zoals verwacht, in veel gemeenten de verkiezingen heeft gewonnen. In de Oranje Vrijstaat heeft het ANC in dertien van de 18 gemeenteraden waar de stemmen zijn geteld de meerderheid behaald, tegen twee voor de Nationale Partij.