Tweede Kamer bezorgd over monumentenzorg

DEN HAAG, 2 NOV. De Tweede Kamer maakt zich zorgen over het bedrag dat beschikbaar is voor monumentenzorg. Zij wil van staatssecretaris Nuis van cultuur weten hoe het staat met de enkele honderden miljoenen die de bewindsman voor dit doel beschikbaar hoopt te krijgen. Dat bleek woensdag bij het behandeling van de cultuurbegroting.

Om de achterstand in de monumentenzorg volledig in te lopen is tien jaar lang 140 miljoen gulden nodig. Nuis heeft eerder dit jaar gezegd dat in het kabinet is afgesproken, dat de monumentenzorg prioriteit heeft als er financiële meevallers zijn. Hij rekende toen op een bedrag in de orde van grootte van 200 miljoen gulden. Toch heeft de bewindsman nu het bedrag voor de monumentenzorg voor 1996 met vijf miljoen verhoogd. Zijn D66-partijgenote Lambrechts vroeg zich af waarom dat nodig is als er straks 200 of 300 miljoen beschikbaar komt. VVD-woordvoerster De Vries vroeg zich af of de monumentenzorg nog steeds nummer één staat bij meevallers in de rijksuitgaven. PvdA-woordvoerster Van Zuylen sloot zich bij haar aan. CDA-kamerlid Beinema zei te vrezen dat de 200 miljoen een fata morgana zullen blijken. Daarom dient hij een wijzigingsvoorstel in om 50 miljoen gulden extra voor de monumentenzorg uit te trekken. Hij wil dat bedrag weghalen bij de gelden voor de zogenoemde Melkert-banen voor langdurig werklozen.