Tevreden over staatsbezoek

DEN HAAG, 2 NOV. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer toont zich tevreden met de afloop van het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Indonesië en het bezoek van premier Kok aan China en Vietnam deze zomer.

Dat bleek gistermiddag tijdens een algemeen overleg van de Tweede Kamer met de ministers Van Mierlo (buitenlandse zaken) en Wijers (economische zaken). De fracties toonden zich vooral ingenomen met het economisch resultaat van de reizen naar China en Indonesië. PvdA, GPV en GroenLinks plaatsten wel enkele kritische kanttekeningen bij de naar hun mening geringe aandacht die de mensenrechten kregen tijdens de bezoeken.

D66-woordvoerder B. van den Bos zei dat hij uit het verloop van het staatsbezoek van koningin Beatrix de indruk had gekregen dat Indonesië een “zelfbewuster en kritischer houding tegenover Nederland” had ingenomen dan bij het bezoek van koningin Juliana.

Minister Van Mierlo waarschuwde gisteren dat het bepreken van mensenrechten geen routineuze kwestie kan zijn. Dit soort onderwerpen moet men volgens de minister in Aziatische landen vaak anders ter sprake brengen dan in Europa. “In China en Indonesië kan men gemakkelijker kritiek aanvaarden als die niet openlijk wordt gegeven.”