Spion bij bank beloert type 'Leeson'

LONDEN, 2 NOV. Spionnen in de dealing room van de bank. Dat is de maatregel waarmee het Amerikaanse Kroll Associates fraudeurs van het type Nick Leeson bij Barings en Toshihide Iguchi bij Daiwa vroegtijdig in de kraag wil vatten.

Kroll Associates ziet een markt in het toenemende besef bij banken dat handelaren met frauduleuze transacties hun werkgever te gronde kunnen richten. De spionnen, aangesteld door de directie van banken, zouden scherp moeten opletten of de flamboyante handelaren die dagelijks voor miljoenen dollars contracten afsluiten afwijkend gedrag vertonen. “Wij kunnen geruchten opvangen over een handelaar die zich elke dag bedrinkt, plotseling erg veel geld uitgeeft of in financiële problemen raakt”, zegt directeur Jules Kroll van het bedrijf, dat bekendheid geniet omdat het de veiligheidsmaatregelen van het World Trade Centre heeft doorgelicht na de terroristische bomaanslag in 1993. (Reuter)