Roddicks willen hun Body Shop van beurs halen

ROTTERDAM, 2 NOV. Gordon en Anita Roddick, oprichters van het controversiële 'groene' cosmetica concern Body Shop hebben plannen om het beursgenoteerde bedrijf terug te kopen.

Daarmee treden de Roddicks in de voetsporen van andere succesvolle entrepreneurs die hun bedrijf na een beursgang terugkochten als luchtvaartpionier Richard Branson en componist Andrew Lloyd Webber.

De flair en de 'groene' produkten van de Body Shop hadden tot gevolg dat de beursgang van dit bedrijf tot één van de meest succesvolle van de jaren tachtig gerekend kon worden. Maar deze week lekte via de Britse kranten het nieuws uit dat oprichters Anita en Gordon Roddick met de banken praten over een plan om Body Shop om te vormen tot een liefdadigheidsinstelling. Onderdeel van een dergelijk plan zou zijn dat de Roddicks Body Shop van de beurs halen en een bod doen op de aandelen. De koers van Body Shop op de Londense beurs schoot deze week dan ook fors omhoog.

De Roddicks volgen met hun plannen het voorbeeld van Richard Branson, de bebaarde luchtvaart-entrepreneur. Branson bracht zijn Virgin groep in 1986 naar de beurs, maar kocht het bedrijf in 1988 terug. Andrew Lloyd Webber, die hitmusicals componeerde als Cats en Phantom of the Opera, kocht zijn Realy Useful Theatre Group terug in 1990, vier jaar nadat het bedrijf naar de beurs was gebracht. Zowel Branson als Lloyd Webber vonden dat de beursnotering hen belemmerde in de bedrijfsvoering.

Body Shop werd in 1976 als een typisch plaatselijke drogist opgericht door Anita Roddick. Gordon was toen bezig met de vervulling van een andere ambitie: een tocht te paard dwars door Zuid-Amerika. Ook na de beursgang, tien jaar geleden, bleef Body Shop een bedrijf met een eigen cultuur ondanks de expansie in 45 landen. De meeste buitenlandse vestigingen zijn franchisenemers en worden niet door de Roddicks rechtstreeks bestuurd.

Na de beursgang stond Body Shop onder groeiende druk van instutionele beleggers om een meer 'conventionele' bedrijfsstructuur in te voeren. Volgens beursanalisten heeft de Body Shop de afgelopen jaren ontdekt dat de financiële wereld vreemd aankijkt tegen onconventionele ondernemers. Dit resulteert vaak in een beurskoers die fors lager is dan de prijs die de ondernemer zèlf aan zijn onderneming toekent. Het dan niet verbazingwekkend dat sommige ondernemers in de verleiding worden gebracht om weer controle over hun bedrijf te verwerven. Anita Roddick omschreef de financiers in de Londense City eens als “dinosauriërs met een krijtstreep”.