Quilts van de Amish

Amish Goods Et Cetera, Marktstraat 11, Naarden-Vesting. Inl 035-6953030.

Wie de film Witness heeft gezien weet precies wie het zijn; de 'Amish', ofwel de in de zeventiende eeuw naar Amerika gevluchte Wederdopers, die nog steeds in hechte gemeenschappen leven volgens sobere geloofsregels (zonder electriciteit en auto's bijvoorbeeld). In de film is een Amish-jongetje getuige van een gewelddadige afrekening, en Harrison Ford werpt zich op als zijn beschermer. Ford - zelf gewond - is gedwongen onder te duiken in de besloten Amish-gemeenschap, en zijn mond zakt voortdurend open van verbazing over de archaïsche en strikte leefwijze. Hij wordt er niet minder aantrekkelijk van, en onvermijdelijk groeit er iets moois tussen hem en de moeder (weduwe) van het jongetje. Het kan natuurlijk niet duren; het leven van een geharde politieman valt niet te verenigen met dat van een godsvruchtige Amish-vrouw.

Ze worden dus bij dag- of kaarslicht gemaakt, de Amish quilts; doorgestikte en met katoen gevulde patchwork lappen. Deze week opende in Naarden 'Amish Goods Et Cetera', de eerste winkel in Nederland waar traditionele Amish quilts verkocht worden. Volgens eigenaresse Liesbeth Swildens onderscheiden de quilts zich door hun eenvoudige geometrische figuren (uit geloofsovertuiging gebruiken de Amish geen realistische motieven) en uitzonderlijke kleuren(combinaties). Toch hebben de patronen wel degelijk betekenis (ze heten 'Diamond in the Square', 'Sunshine and Shadow', 'Double Weddingring', of 'Druckard's Path'). De quilts zijn handgemaakt met “achttiende-eeuwse precisie”, aldus Swildens. Baby-quiltjes (wiegedekjes) zijn er vanaf ƒ 400, wandkleden circa ƒ 900, en de grootste quilts gaan tot 4000 gulden.

Is er ook garantie dat de quilts echt 'Amish' zijn? Nee, zegt Swildens, “al worden ze gesigneerd met inititalen en datum. Maar waar vind je nog mensen die al dit werk doen? Een quilt kost al gauw 3 tot 400 arbeidsuren, als je daar reële uurlonen voor moet betalen worden ze veel en veel duurder.” De collectie bestaat nu uit circa 50 quilts, en er lopen altijd bestellingen, want het duurt zeker zes tot acht maanden voor een quilt af is. Behalve quilts worden in Naarden ook poppen en (binnenkort) kookboekjes en schommelstoelen verkocht. “Kan ik er ook twee krijgen,” vroeg Swildens aan een schommelstoelenmaker, “maar dan krijg je zeer verbaasde blikken.” Swildens is zelf op bezoek geweest bij de Amish, en voelt zich aangesproken door hun leefwijze. “Ze zijn zo onbelast, hebben iets wat wij kwijt zijn. Ze zijn geweldloos, vrolijk, en dringen hun geloof niet op.” Ze gaat er natuurlijk ook heen voor overleg, en nieuwe bestellingen. “Want alles moet per brief. Fax en telefoon is er niet bij.”