Politie krijgt 350 tips over verkrachter

UTRECHT, 2 NOV. De Utrechtse politie heeft deze week ruim 350 tips gekregen over de mogelijke dader van vijf verkrachtingen en zeven aanrandingen na oproepen daartoe in de tv-programma's 'Opsporing Verzocht' en het RTL-journaal. In beide programma's werd een compositietekening getoond die is gemaakt op basis van verklaringen van slachtoffers.

Hoofdofficier van justitie mr. R. Berger heeft een beloning van 25.000 gulden uitgeloofd voor de 'gouden tip' die leidt tot de aanhouding van de verkrachter. Sommige van de tips die de politie deze week kreeg waren “heel bruikbaar”, maar de gouden tip zit er niet bij, aldus een woordvoerder.

De politie bewaakt elke avond met ruim tachtig man het gebied waar tussen begin augustus en 3 oktober de verkrachtingen en aanrandingen hebben plaatsgehad. Het gaat om ongeveer twintig vierkante kilometer tussen Utrecht, Bunnik, Zeist, Houten en De Bilt, een gebied met weilanden en bossen waar veel afgelegen en slecht verlichte wegen en fietspaden zijn. Daarnaast is een rechercheteam van 35 man actief, dat vanaf begin september naar de man zoekt.

Bedrijven en instellingen aan de oostkant van Utrecht zoals het Academisch Ziekenhuis Utrecht en de Universiteit Utrecht waarschuwen vrouwen niet in het donker alleen naar huis te fietsen. Sommige bedrijven hebben busjes ingezet om vrouwelijke personeelsleden 's avonds naar huis te brengen. Volgens de politie begeeft geen vrouw zich 's avonds meer alleen in het gebied.

Zes vrouwen uit De Bilt protesteren met een “ludieke actie met een sarcastische ondertoon” tegen de “sfeer van angst en bedreiging” die volgens hen is ontstaan door de zoektocht naar de verkrachter. Ze hebben posters verspreid met teksten als 'Vrouw jogt na achten alleen door Rhijnauwen. Mag dat?' De vrouwen willen aandacht vragen voor het 'gedwongen huisarrest' van vrouwen in de omgeving van Utrecht en “vrouwen laten horen dat ze recht hebben om alleen te wandelen en te fietsen in het donker”, aldus Jessica Borst, een van de initiatiefnemers.

Bij twee Utrechtse sportscholen kunnen vrouwen een maand lang gratis lessen zelfverdediging volgen. Ongeveer dertig vrouwen hebben daar gebruik van gemaakt.