Onderzoek naar recherche Haarlem; Hechte band tussen politie en informant

DEN HAAG, 2 NOV. Er is sprake van financiële belangenverstrengeling tussen Haarlemse politie-agenten en informanten die een hoofdrol speelden bij de invoer van vele tienduizenden kilo's drugs.

Ook heeft een voormalige rechercheur uit Haarlem geprobeerd onderzoeken van de rijksrecherche en de commissie-Van Traa naar de drugsimporten door de politie te saboteren. Dit is vanmorgen gebleken tijdens de verhoren van de commissie-Van Traa. De voormalige rechercheur van de criminele inlichtingendienst (CID) van de Haarlemse politie, J. van Vondel, heeft een Belgische informant - een limonadeproducent - april dit jaar telefonisch opdracht gegeven “te verdwijnen uit Europa” zodat de rijksrecherche en de enquêtecommissie geen informatie over de samenwerking tussen politie en informanten zouden kunnen achterhalen. Van Vondel was bereid voor hem een verblijf van zes maanden in Zuid-Amerika te financieren.

De gevoerde telefoongesprekken zijn opgenomen door de Belgische informant die meewerkt aan het onderzoek. Commissievoorzitter Van Traa maakte vanochtend ook bekend dat Van Vondel al in 1992 met de Belgische informant mee ging op vakantie naar Marokko. Uit Marokko en Zuid-Amerika zijn later drugs geïmporteerd.

Van Vondel, die begin 1994 een particulier detective-bureau begon, zei vanmiddag dat hij eind 1994 de Belg nog een bedrag van tussen 0,5 en 1 miljoen gulden heeft gegeven. Het geld kwam van een criminele informant en Van Vondel gaf het omdat hij bang was dat de Belg “naar buiten zou treden”. De voormalige chef van Van Vondel, K. Langendoen, zei vanochtend voor de enquêtecommissie niet te hebben geweten dat Van Vondel de Belg geld en instructies gaf. Op de bandopnamen staat dat Van Vondel tegen de Belg zegt “niemand iets te vertellen” voordat hij nadere opdrachten krijgt van Langendoen. Hij spreekt af dat ze een verklaring “instuderen”. Van Vondel geeft de Belg ook opdracht om de zus van Langendoen, die in het bedrijf van de Belg werkte, van de loonlijst af te voeren en een “gouden handdruk” te geven. Langendoen zei hiervan wel af te weten. Volgens hem had zijn zus nog salaris tegoed.

De Haarlemse politie kwam in 1990 in contact met de Belg die verhoord werd in het onderzoek dat in datzelfde jaar leidde tot het onderscheppen van 2.658 kilo cocaïne, een Europees record. Later werd hij informant omdat zijn bedrijf kon dienen als dekmantelfirma voor de smokkel van drugs. Daarna werd in samenwerking met de Belg ook een front store geopend in Ecuador zodat vruchtextracten samen met drugs naar Nederland konden worden vervoerd. De CID heeft ook samen met de Belg een bankrekening geëxploiteerd.

Langendoen en Van Vondel die vandaag voor de tweede keer door Van Traa werden verhoord, hebben eerder ontkend dat de Belg een informant was. Langendoen bleef vandaag weigeren details over de operaties te geven die samen met de Belg zijn uitgevoerd omdat dit anders tot de dood van de Belg zou leiden.