Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Klimaat

Mobil opent nieuwe chemische fabriek

Mobil Chemical, een onderdeel van het Amerikaanse Mobil Corporation, zal op 3 november in het Amsterdamse havengebied een nieuwe fabriek in gebruik stellen voor de produktie van ester grondstoffen voor synthetische smeermiddelen waar aanvankelijk 30 mensen werkzaam zullen zijn. De bouw van de fabriek nam begin 1994 een aanvang en heeft 33 miljoen dollar (52,5 miljoen gulden) gekost. De fabriek krijgt een produktiecapaciteit van 16.000 ton 'esters' per jaar. Esters zijn verbindingen tussen alkoholen en organische zuren.