KNP BT verkoopt fabriek in Bruck

KNP BT (papier, verpakkingen en distributie) heeft zijn papierfabriek in het Oostenrijkse Bruck verkocht aan de Noorse papierproducent Norske Skogindustrier. Het betreft een vestiging met twee papiermachines en met ongeveer vijfhonderd werknemers, waar jaarlijks 300.000 ton Light Weight Coated papier en krantenpapier wordt gemaakt. De fabriek gaat per 1 januari over in handen van de Noren. De verkoop past in de heroriëntatie die KNP BT een jaar geleden aankondigde KNP BT wil zich concentreren op de produktie van houtvrij gestreken papier. De plannen voorzien in de bouw van een nieuwe machine voor dit produkt waarmee een investering is gemoeid van bijna 1 miljard gulden. Norske Skogindustrier (5000 werknemers) is een prominent producent van papier, pulp en hout met een omzet van omgerekend ongeveer 2,5 miljard gulden. De fabriek in Bruck valt onder KNP Leykam, waarvan KNP BT voor 92 procent eigenaar is. Ook heeft het bedrijf nog een produktielokatie in Gratkorn in Oostenrijk. KNP Leykam gaat zich steeds meer concentreren op de produktie van houtvrij gestreken papier. De transactie zal geen noemenswaardige invloed hebben op de resultaten van KNP BT over 1995, zo bericht de raad van bestuur. Wel zullen de balansverhoudingen door de verkoop “belangrijk” verbeteren.