Juventus en Spartak zeker van kwartfinale

DEN HAAG, 2 NOV. Juventus en Spartak Moskou hebben zich gisteren gekwalificeerd voor de kwartfinale van de Champions League. De kampioenen van Italië en Rusland kunnen na hun vierde overwinning in de Europese bekercompetitie 4,8 miljoen gulden tegemoet zien van de UEFA: 1,2 miljoen voor de zeges en 3,6 miljoen als premie voor het bereiken van de kwartfinale. Beide clubs verdienden al 3,6 miljoen gulden met de drie voorafgaande overwinningen.

Juventus behaalde de vierde zege in groep C. Het versloeg op Ibrox Park de Glasgow Rangers met forse cijfers (4-0). Spartak won voor de vierde keer in groep B. Het versloeg Rosenborg in het Lenin-stadion van Moskou met 4-1. De wedstrijd was al na zes minuten beslist.

In de openingsfase scoorde Spartak twee keer, door Sjmarov in de eerste minuut en Joeran in de zesde minuut (2-0). Een kwartier later maakte Tsymbalar er 3-0 van. Tien minuten voor het einde trof Tikhonov doel. De Noor Löken bepaalde in de 90ste minuut de eindstand op 4-1.

Groepswinnaar is Spartak nog niet. Het vergrootte wel de voorsprong op Legia Warschau tot vijf punten. De Polen speelden gelijk (0-0) bij Blackburn Rovers. Het was het eerste punt in vier duels voor de Engelse kampioen. Legia heeft over drie weken in het duel tegen Rosenborg aan een gelijkspel voldoende om zich eveneens te kwalificeren voor de laatste acht.

Juventus nam in Glasgow door Del Piero in de zestiende minuut de leiding. De Schotten joegen onder de regie van Gascoigne op de gelijkmaker. Maar in de 65ste minuut verdubbelde verdediger Torricelli de voorsprong. In de slotfase betaalden de Rangers de prijs voor hun krachten verslindende speelwijze. Ravanelli en Marocchi scoorden in de 89ste en 90ste minuut.

De Rangers hadden bepaald geen geluk. Verdediger Wright viel in de eerste helft uit met een knieblessure en doelman Goram keerde na de rust niet meer terug met een hoofdblessure. In de eerste minuut na de rust raakten de Schotten twee keer de paal.

Juventus won groep C door de 0-0 tussen Steaua Boekarest en Borussia Dortmund. Door het gelijkspel in Boekarest behield Borussia de tweede plaats met één punt voorsprong op Steaua en vier op Glasgow Rangers, dat met één punt uit vier wedstrijden nog niet uitgeschakeld is.

Dortmund verliet tevreden het veld in de Roemeense hoofdstad. Het doorstond de stormloop van de Roemenen met veel geluk. Steaua miste een dozijn doelrijpe kansen.

Borussia kreeg in de negentig minuten één kans. Vlak na de rust bereikte een pass van libero Sammer de Tsjechische international Berger. Diens schot vloog een paar centimeter naast. Möller probeerde het van afstand, maar vond Stelea op zijn post. Daarna hervatte Steaua het offensief, maar slaagde er niet in de overwinning te grijpen.

In groep A achterhaalde Nantes door de zege bij Aalborg (0-2) Panathinaikos, dat tegen FC Porto niet verder kwam dan 0-0. Nantes en Panathinaikos delen de eerste plaats met zeven punten. Porto volgt op twee punten, Aalborg op vier. Nantes won in Denemarken door doelpunten van Guyot in de tiende minuut en Quédet, twintig minuten na de rust.