Jol beschuldigd van illegaal gokken op 'eigen' wedstrijden; Arbiter mag niet meer fluiten

ROTTERDAM, 2 NOV. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft Dick Jol afgevoerd van de lijst van scheidsrechters. De Haagse arbiter wordt ervan verdacht dat hij in het zwarte gokcircuit geld inzette op door hem geleide wedstrijden.

De 39-jarige scheidsrechter staat al vier weken op non-actief. Jol, na Mario van der Ende tweede man op de internationale lijst van Nederland, ontkent de aantijgingen aan zijn adres. Hij noemt ze “belachelijk”. De scheidsrechter wilde vanmorgen verder niet op de kwestie ingaan en heeft een advocaat in de arm genomen.

Jol floot op 4 oktober voor het laatst, bij Roda JC-PSV. De KNVB stelde hem daarna schriftelijk op non-actief. Officieel gaf de voetbalbond een blessure als reden voor zijn afwezigheid op. Jol zou afgelopen dinsdag in Rusland het UEFA-Cupduel Volgograd-Bordeaux leiden, maar die wedstrijd werd hem ontnomen.

De KNVB lichtte vanmorgen zijn besluit toe. “Onderzoek van het bestuur heeft de gerezen twijfel over de integriteit van de betrokkene versterkt. Vanaf het moment dat het bestuur werd geïnformeerd, is Jol niet meer aangesteld als arbiter”, aldus de voetbalbond. Volgens de KNVB is Jol geroyeerd omdat “scheidsrechters in het betaald voetbal van onbesproken gedrag dienen te zijn”.

Een tipgever uit het gokcircuit lichtte het voetbalbestuur in. Eeerder voorzag de informant ook het TROS-televisieprogramma Deadline van informatie. Vanavond toont het misdaadprogramma beelden van een gesprek dat met een verborgen camera is opgenomen. Daarin bevestigen twee mannen uit het illegale gokcircuit in Den Haag dat Jol bij hen in de groentezaak tussen de 500 en 1.000 gulden inzette op duels die hij moest fluiten. Het zou zijn gegaan om wedstrijden aan het eind van het seizoen 1992-'93. De gokbazen geven drie voorbeelden: de duels Volendam-Dordrecht'90, Fortuna Sittard-Cambuur en Groningen-Heerenveen. Deadline heeft de beelden van de groentezaak aan de voetbalbond laten zien. “De KNVB is zich toen wild geschrokken”, aldus eindredacteur Simon Vuyk.

Jol zou in de bewuste wedstrijden ten onrechte strafschoppen hebben toegekend en kaarten hebben uitgedeeld. Op 9 mei 1993 gaf Jol in de wedstrijd Volendam-Dordrecht'90 bij een 1-1 stand een strafschop aan de thuisploeg. Ook deelde hij twee rode kaarten uit aan spelers van Dordrecht. Volgens de gokbazen had Jol zijn geld gezet op een overwinning van Volendam, dat Dordrecht met 4-1 versloeg.

De scheidsrechter erkent in het tv-programma dat hij de groentezaak regelmatig heeft bezocht. Hij ontkent echter dat hij op wedstrijden heeft gegokt en met duels heeft gesjoemeld.

Jol was zelf profvoetballer, onder meer bij NEC en KV Kortrijk. In 1990 floot hij zijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal. Drie jaar later werd hij op de internationale lijst geplaatst.