Hand in hand

Het komt niet vaak voor dat NRC Handelsblad in positieve zin aandacht besteedt aan Feyenoord, en dat nog wel op de muziekpagina. Chapeau! Niettemin behoeft het artikel van Harry van Wijnen (NRC Handelsblad, 23 oktober), enige correctie.

Het refrein van 'Hand in hand, kameraden' is - volgens Feyenoord-chroniqueur Phida Wolff - van origine een Duitse melodie: het refrein werd in de jaren dertig bij verschillende clubs in groot-Rotterdam gezongen: bij Emma in Dordt, bij DHC in Delft en bij COAL in Rotterdam-Zuid, waar in die jaren Johnny Hoes als talentvol linksbinnen actief was. Deze benaderde begin jaren zestig Jaap Valkhoff met het verzoek enkele coupletten te schrijven bij dit refrein. En wat voor coupletten, want nog steeds kan elke supporter het 'Ga je mee naar het stadion, naar de club van rood en wit', meezingen. Johnny Hoes deed enkele jaren later overigens nog een 'Hand in hand voor Ajax 1' op zijn label verschijnen, wat hij nu als een soort NSB-er-streek beschouwt. Wel van Jaap Valkhoff en niet te verwarren met 'Hand in hand, kameraden', is de smartlap 'Hand in hand', een lied dat zelfs door de rabiate Ajax-fan Tante Leen is opgenomen.

    • Paul Groenendijk