Haarhuis in Parijs tegen Krajicek

PARIJS, 2 NOV. Na Jan Siemerink hebben ook Paul Haarhuis en Richard Krajicek zich geplaatst voor de derde ronde van het toernooi in Parijs. Haarhuis versloeg gisteren de Kroaat Ivanisevic met 6-3, 4-6 en 6-4. Krajicek ontsnapte in sportpaleis Bercy aan verlies tegen de Fransman Pioline: 4-6, 6-4 en 7-5.

Haarhuis en Krajicek treffen elkaar vandaag in de derde ronde. Siemerink speelt tegen Pete Sampras (6-3 en 6-4 tegen Boetsch), de nummer één op de plaatsingslijst en vanaf maandag weer de nummer één van de wereld. Hij lost Agassi af, die op 10 april de kop overnam. Eltingh verloor gisteren van Jim Courier: 1-6, 7-6 en 2-6.

Krajicek stond tegen Pioline constant onder druk. De Fransman verwierf negen breekpunten in de partij van twee uur en zestien minuten, maar benutte er slechts één, in de eerste set op 5-4. Krajicek, die zeventien aces sloeg, nam zijn kansen beter waar. Van de vier breekpunten maakte hij er twee, in de tweede set op 5-4, in de derde op 6-5.

In die derde set liet Pioline op 3-3 twee breekpunten onbenut. “Dat was de genadeslag”, aldus de Fransman. “Een van die twee had ik zeker moeten maken.” Krajicek gaf na de wedstrijd volmondig toe dat hij was ontsnapt. “De ballen rolden niet slecht voor mij.” Hij maakte 103 van de 211 punten in de partij, Pioline 108.

Haarhuis drukte Ivanisevic, vijfde geplaatst, verder in het moeras. De 24-jarige Kroaat is na het vertrek van zijn coach Bob Brett de weg kwijt. In Essen verloor hij bij zijn eerste optreden van de Duitser Sinner, in Parijs van Haarhuis. De Brabander deed Becker onbewust een groot plezier. Door zijn zege vormt Ivanisevic geen gevaar meer voor Becker in de strijd om een van de acht plaatsen in de Masters.

Eltingh was het slachtoffer van de dadendrang van Courier. De 25-jarige speler uit Florida vond de vorm die hem twee jaar geleden aan de top van de wereldranglijst bracht. Eltingh vocht uitstekend, pakte de tweede set in de tiebreak met 7-2, maar was kansloos in de eerste en derde set. Magnus Larsson vierde zijn rentree met de zege op Woodforde: 3-6, 7-6 en 6-0. De Zweed, elfde geplaatst, speelde zijn eerste wedstrijd sinds 14 juni, toen hij een dubbele beenbreuk opliep. Woodforde verspeelde in de tiebreak twee wedstrijdpunten. Hij raakte zo gedesillusioneerd dat hij in de derde set geen bal meer raakte.

Thomas Muster, zondag nog winnaar in Essen, verloor bij zijn eerste optreden in Bercy van Guy Forget: 3-6 en 6-7. Het was de honderdste wedstrijd van Muster in dit seizoen, waarin hij twaalf toernooizeges behaalde. De Oostenrijker, tweede geplaatst achter Sampras, bewoog zich moeizaam over het hardcourt. Op doktersadvies speelt hij na zijn zware ingreep aan de rechterknie in 1989 per jaar maximaal zes toernooien op hardcourt en zelden twee toernooien achtereen. (ANP/Reuter)