Gewonden in Gaza bij zelfmoordaanslag

GAZA/ DAMASCUS, 2 NOV. Zeker acht mensen zijn vanochtend gewond bij twee zelfmoordaanslagen in de autonome Gazastrook. De twee daders, die zich in met explosieven volgestouwde auto's lieten ontploffen, vonden de dood. Wie voor de aanslagen verantwoordelijk was, was niet onmiddellijk duidelijk, maar de fundamentalistische Palestijnse groep Islamitische Jihad heeft dergelijke aanslagen aangekondigd als vergelding voor de moord op haar leider, Fathi Shqaqi. Shqaqi, die gisteren in de Syrische hoofdstad Damascus werd begraven, werd donderdag op Malta vermoord, naar algemeen wordt aangenomen door de Israelische Mossad.

Een van de aanslagen werd gepleegd binnen de grenzen van Gush Katif, een door het Israelische leger beschermde enclave van joodse nederzettingen. De tweede dader liet zich ontploffen op een door Israel en de Palestijnen gezamenlijk bewaakte weg bij een legerjeep en een bus die Israelisch personeel naar Gush Katif moest brengen.

De Israelische premier Rabin zei gisteren voor de Israelische televisie dat Israel extremisten zal blijven “treffen” ook al voedt een dergelijke tactiek de cyclus van geweld. Israel heeft de berichten dat zijn agenten de moord op Shqaqi hebben uitgevoerd, niet bevestigd of tegengesproken. Maar Rabin leek met zijn opmerkingen wel degelijk op deze zaak te zinspelen. “Zelfs als er slachtoffers aan onze kant vallen, moeten we diegenen blijven treffen die de terreur uitvoeren en leiden”, aldus Rabin.

Duizenden Palestijnen schreeuwden om wraak tijdens Shqaqi's begrafenis. De begrafenis had plaats vlakbij het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, net buiten Damascus, dat geheel was opgetuigd met grote portretten van Shqaqi en met zwarte vlaggen. “God is groot”, riep de menigte toen Shqaqi werd bijgezet. “Wraak!”, “Wraak!”, scandeerden zijn aanhangers.

De nieuwe leider van Islamitische Jihad, Ramadan Abdullah Shallah, beloofde de rouwende menigte de radicale koers van zijn voorganger voort te zetten. “Wij verplichten ons heel Palestina te bevrijden dat ons sinds de eeuwigheid toebehoort”, aldus Shallah. “En wij zeggen Rabin: je gaat een hoge prijs betalen. Wij hebben een afspraak met jullie lafaards die Shqaqi van achteren hebben neergeschoten terwijl hij jullie het gezicht toekeerde.” (AFP, Reuter, AP)