Frankrijk krijgt een Marshall-plan voor de voorsteden

PARIJS, 2 NOV. Aanhoudende onrust in Franse voorsteden heeft de regering ertoe gebracht een 'Marshall-plan voor de banlieues' voor te bereiden. Premier Juppé heeft gisteren tien ministers bijeen geroepen voor het opstellen van een pakket maatregelen dat politieversterking èn nieuwe sociale initiatieven moeten opleveren.

Gisteravond kwam het tot rellen in de Westfranse stad Laval nadat de politie een jonge Marokkaan had doodgeschoten die zich gewapend in het politiebureau van de stad ophield. Het is het laatste incident in een reeks botsingen tussen jonge immigranten en politie in Franse voorsteden.

Djamel Benakka (26) werd doodgeschoten door een agent die zich plotseling in levensgevaar waande toen hij in de hal van het politiebureau tegenover de jonge Marokkaan stond. Benakka was gewapend maar had geen enkel eerder contact met de politie gehad. In de buurt had hij een smetteloze reputatie. Het openbaar ministerie heeft een onderzoek naar de toedracht van het drama ingesteld.

De dode jongeman woonde in Parijs waar hij als kelner werkte. Hij was zijn familie komen opzoeken op de vrije dag van Allerheiligen. Dinsdagavond was hij de stad Laval ingegaan waar hij volgens de politie roof- en plunderactiviteiten had ontplooid. Om die reden werd hij aangehouden en meegenomen. Woensdag kwam hij terug op het bureau voor nader verhoor. Hij zou de politieman bij de deur het dienstwapen hebben ontstolen en toen oog in oog hebben gestaan met een patrouille die terugkwam. Daarop werd het dodelijk schot gevuurd.

Na het incident braken rellen uit in de buurt waar de ouders van de kelner woonde. Zijn vader vertelde over de klappen die de jongen tijdens het verhoor had opgelopen. In andere voorsteden klagen politie en bewoners steeds vaker over elkaar. De politie is in verschillende 'banlieues' beschoten door onbekenden en krijgt met spoed nieuwe wapens en pantseruitrusting. Groepen jongeren komen in steeds heftiger verzet tegen wat zij zien als provocatie en discriminatie.

Zeker sinds de golf van terreur die Frankrijk treft, met bomaanslagen op metro- en treinstations, is de aanwezigheid van leger en politie op straat opgevoerd. Razzia's tegen mogelijke daders vinden vooral plaats in wijken met ene hoge dichtheid aan immigranten. Vooral de nieuwe betonnen voorsteden zijn gewend geraakt aan constante politie-activiteit, die werkt als de vlam in een kruitvat. Aanhoudingen vinden vaak plaats op de enkele indicatie dat iemand jong en Noordafrikaans van uiterlijk is. Een spiraal van angst en verdenking leidt tot heftige rellen in voorsteden door het hele land.