Excuses voor verkrachting; VS verminderen aantal soldaten in Japan niet

TOKIO, 2 NOV. De Verenigde Staten zijn bereid met Japan te overleggen over een herschikking van de Amerikaanse bases op het Japanse eiland Okinawa maar zullen hun militaire aanwezigheid in Japan niet verminderen.

Dit heeft de Amerikaanse minister van defensie, William Perry, gisteravond in Tokio meegedeeld.

De bevolking van Okinawa protesteert al jaren tegen de grote Amerikaanse aanwezigheid op het eiland - de bases nemen 20 procent van het grondoppervlak in beslag - en heeft de protesten opgevoerd na de verkrachting van een meisje in september waarvan Amerikaanse militairen worden beschuldigd. Perry uitte gisteravond namens de Amerikaanse strijdkrachten zijn “grote verdriet en woede over deze verschrikkelijke daad”.

Gezien de protesten en tegen de achtergrond van het einde van de Koude Oorlog zijn er in Japan stemmen opgegaan om het gehele veiligheidsverdrag met de Verenigde Staten te herzien. Perry en de Japanse premier, Tomiichi Murayama, bevestigden gisteravond echter het belang van de veiligheidsrelatie tussen beide landen. In een gezamenlijke verklaring zullen de Amerikaanse president Clinton en de Japanse premier op 20 november “in detail de veiligheidsuitdagingen in de nabije toekomst uitleggen die vereisen dat de twee landen de alliantie sterk houden”, aldus Perry. De VS zullen de huidige sterkte van het Amerikaanse leger in het Verre Oosten, 100.000 militairen van wie 47.000 in Japan, niet veranderen.

Japan en de Verenigde Staten zijn echter wel overeengekomen een speciale commissie in het leven te roepen om de locatie van de Amerikaanse bases in Japan te bestuderen. Doel van de commissie zal vooral zijn het verminderen van de overlast voor de bevolking van Okinawa. In eerder overleg is de teruggave van een aantal kleinere installaties reeds overeengekomen maar er liggen grotere eisen van de provincie Okinawa op tafel waarover geen overeenstemming is.

De gouverneur van Okinawa oefent sterke druk uit op de centrale regering in Tokio door te weigeren pachtcontracten voor de bases te verlengen.

Perry toonde zich sceptisch over een andere eis van de bevolking van Okinawa, het wijzigen van het Status of Forces Agreement (SOFA) dat de juridische status van de Amerikaanse militairen regelt. Amerikaanse militairen zouden volgens deze eis onder de normale Japanse jurisdictie moeten vallen. Volgens Perry is een informele overeenkomst over de wijze van uitvoering van het verdrag voldoende.

    • Hans van der Lugt