Europese Commissie keurt steun Spanje aan Seat goed

MADRID, 2 NOV. De Europese Commissie heeft een steunoperatie goedgekeurd van in totaal 46 miljard peseta's (ruim 600 miljoen gulden) aan de Spaanse autofabrikant Seat.

De subsidies, afkomstig van de Spaanse staat en de deelregering van de regio Catalonië, zijn bedoeld voor een verdere sanering van Seat, dat zich reeds jaren in grote problemen bevindt.

De toestemming van de Europese Commissie werd dinsdag verleend op voorwaarde dat het hier een laatste steunoperatie betreft. Seat moet bovendien zijn produktie terugbrengen met 29 procent. Volkswagen, eigenaar van Seat, heeft moeten beloven in ruil voor de steun zijn produktie binnen de Europese Unie binnen twee jaar met vijf procent te reduceren. De steun zal door de Volkswagen-Seat groep moeten worden terugbetaald indien de kalender van de saneringsmaatregelen niet wordt aangehouden. Daarop staat onder meer de sluiting van de spuitstraat in Barcelona.

De besluiten van de Commissie werden gisteren gemengd ontvangen in Spanje. De directie van Seat toonde zich ingenomen met het resultaat. De Spaanse vakbonden menen evenwel dat de toekomst van Seat onder de huidige voorwaarden geenszins is gegarandeerd. President Jordi Pujol van de Catalaanse regio - het gebied waar de meeste Seat-vestigingen staan - noemde de toestemming van de Europese Commissie evenwel een verzekering dat het grootste deel van de arbeidsplaatsen bij de autofabrikant kunnen worden gehandhaafd.

Samen met de nationale luchtvaartmaatschappij Iberia vormt Seat in Spanje het belangrijkste probleem op het gebied van staatssubsidies die op Europees niveau toestemming vereisen. De Europese Commissie moet nog steeds een besluit nemen over een kapitaalinjectie van 130 miljard peseta's (1,7 miljard gulden) in Iberia.