Economie Cuba leeft op

HAVANA, 2 NOV. De economie van Cuba vertoont duidelijk tekenen van herstel. De groei kan dit jaar boven de 2,3 procent uitkomen, zo heeft de Cubaanse minister van financiën, Manuel Millares, gisteren gezegd. Vorig jaar groeide de economie van het eiland met 0,7 procent, nadat in enkele jaren daarvoor alleen maar sprake was geweest van achteruitgang. Dat kwam door de malaise die het land ten deel viel na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, die Cuba lange tijd economisch op de been heeft gehouden. De opleving vindt plaats ondanks de zeer magere oogst van suikerriet, het belangrijkste exportprodukt van het land. In het afgelopen seizoen leverde die oogst maar 3,3 miljoen ton op, wat de kleinste hoeveelheid van de laatste vijftig jaar is. De produktie van onder meer nikkel en olie is daarentegen sterk aan het groeien. Volgens minister Millares is de totale export in de eerste negen maanden van dit jaar gegroeid met 16 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. (ANP)