Dans van de sterren

Onder het thema 'de dans van de sterren' organiseert de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde op zaterdag 4 november een landelijke sterrenkijkdag voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Drie grote volkssterrenwachten (Leiden, Asten en Hoogland) zijn die dag open van 14-22u en bij helder weer kan ook tot 23u door de telescopen worden gekeken. Er worden lezingen gehouden, er is een verkoopstand met speciaal voor jongeren geschreven brochures, een knutsel- en tekenhoek, kijkerbouwdemonstraties en computerdemonstraties. Het programma en de lezingen zijn zo samengesteld dat ze goed door kinderen te begrijpen zijn. Ouders zijn ook van harte welkom. Leidse Sterrenwacht, Sterrenwachtlaan 6; Jan Paagman-sterrenwacht, Ostadestraat 23, Asten en sterrenwacht Schothorst, Schothorsterlaan 3a in Hoogland (bij Amersfoort). Inl 070-3933384 of 030-2291438.

Brood

Ontdek hoe je van graankorrels brood maakt. Op kinderboerderij de Bokkesprong kan je op woensdagmiddag 8 november van 13u30-15u30 deeg maken en brood bakken, maar je mag ook uit deeg mooie figuurtjes maken en na het bakken mee naar huis nemen. Kinderboerderij de Bokkesprong, Tjalklaan 90, Rotterdam (vlakbij het Marconiplein). Res 010-4150204.

De Kelten

De Kelten komen oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland en Noord-Italië. Tijdens de grote volksverhuizing trokken zij weg en streken circa 500 v Chr. neer in Normandië, Bretagne, België, Engeland en Ierland. Sprookjes waren belangrijk voor de Kelten en ze mochten alleen maar verteld of gezongen worden. Priesters zorgden ervoor dat deze sprookjes niet opgeschreven werden. Wilde je brard (zanger en verteller) worden dan moest je jaren oefenen voor je alle verhalen uit je hoofd kende. Een van de verhalen gaat over Janet, die een geheime plek in het bos bezoekt waar zij een geheimzinnige jongen ontmoet. Hij blijkt een ridder van de elfenkoningin te zijn, ze wordt verliefd op hem en volgt hem naar 'de andere wereld'. Kathleen Caulfield, zelf Ierse, vertelt dit verhaal en andere sprookjes en wordt begeleid op de gitaar door Jeroen Brouwers. Als je de Engelse taal een beetje machtig bent is het best goed te volgen. Zaterdagavond 4 november in 't Voorkamertje van jeugdboekhanbdel Silvester, Rapenburg 17, Leiden om 20u. Toegangsprijs ƒ 10,- Res. 071-128658.

Piramide

Iedereen weet hoe een piramide er aan de buitenkant uitziet, maar wat is er van binnen te zien? Op woensdagmiddag 8 november kan je op ontdekkingsreis in een piramide. Er wordt een grafkamer voor een farao gemaakt met de voorwerpen die hij nodig heeft voor zijn reis naar het Dodenrijk. Van 13u30-15u30 in de Werkhoek, Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Res. 070-3381383. En elke eerste zondag van de maand kan je in de Werkhoek je eigen edelsteen slijpen (van 13u30-15u30).

Herfst-sporen

Op woensdagmiddag 8 november van 14-15u30u kan je in het bezoekerscentrum Dwingelderveld van de Vereniging Natuurmonumenten op zoek gaan naar sporen. Bijvoorbeeld van een ree of van een konijn. Een konijnekeutel zal je vast wel herkennen, maar weet je ook hoe een drolletje van een egel eruit ziet? Tijdens de kindermiddag worden er een aantal diersporen bekeken en mag je ook zelf knutselen om bijzondere diersporen te maken. Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22, Ruinen. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Kosten ƒ 1,-. Res. 0522-472951.

Ontdekboek

Gewone mensen kunnen niet vliegen. Heksen wel en die vliegen graag een rondje op hun bezemsteel om de kerk. Zo'n drie honderd jaar geleden geloofden veel mensen nog dat heksen bestonden en konden toveren: bijvoorbeeld mensen in kikkers. Maar heksen zorgden ook voor ziektes en andere vervelende dingen en daarom moesten heksen gevangen genomen en gestraft worden. Omdat heksen er vaak heel gewoon uitzagen, was het moeilijk om ze te herkennen en te vangen. Daarom werd de weegproef bedacht, want heksen wegen veel minder dan gewone mensen; hoe kunnen ze anders vliegen? Dat wegen gebeurde op een levensgrote weegschaal, een heksenwaag. In Oudewater is zo'n heksenwaag waar je kan zien of je een echte heks bent of niet! In het Groot Utrecht Ontdekboek kan je van alles lezen over heksen en zelf een heksenwaag en heksenkring maken. Met dit boek kan je ook op stap gaan naar allerlei andere plaatsen in de provincie Utrecht: bijvoorbeeld de Loosdrechtse plassen, de Dom, het Rietveld Schröderhuis, buitenhuizen aan de Vecht, kaasboerderijen, fort Rijnauwen en volgens de aanwijzigingen in het boek kan je je eigen flessencarillon, doolhof en poldermolen bouwen, een lampje laten branden op een citroen of uit je schoenzolen een tuintje kweken. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar, verkrijgbaar bij VVV's, musea en boekwinkels in de provincie Utrecht, prijs ƒ 5,-.

    • Tonny Schoemaker