COCONUT DELIGHT

Wie niet van kokos of eiercustard houdt, kan zich de moeite van verder lezen besparen. Dit dessert is voor liefhebbers van beide, maar vooral ook voor de kenners, die de ivoren glans van een zijdezachte custard naar waarde weten te schatten. Het onzichtbare klapperkorstje waarop deze coconut delight rust, zal custardfreaks waarlijk verrassen. Welnu...

circa 10 porties:

1 blikje zoete gecondenseerde melk (397 gram)

1 blikje kokosmelk (400 ml)

3 eieren 55 gram geraspte kokos (Indische/Surinaamse toko's)

Roer de gecondenseerde melk, 3 dl van de gladgeklopte kokosmelk, de eieren en de geraspte kokos goed door elkaar in een ruime kom. Giet het mengsel in een glazen cakevorm of gladde puddingvorm (inhoud 1 liter). Zet de vorm in een voor 1/3 met kokend water gevulde braadslede; zorg dat het water tot twee vingers onder de rand van de vorm reikt. Plaats het waterbad 35-40 minuten in het midden van een voorverwarmde oven (225 graden Celsius) en verlaag na 5 minuten de temperatuur tot 200 graden Celsius. Controleer met een metalen spies of de custard voldoende is gestold; de spies moet droog in en uit gaan. Neem de vorm uit het waterbad, laat de custard afkoelen en zet hem enkele uren in de ijskast om goed koud te worden en op te stijven. Laat een soepel mes voorzichtig langs de zijkanten tussen vorm en custard glijden. Stort de custard op een langwerpige serveerschaal. Het dunne, goudblonde klapperkorstje dat zich aan de oppervlakte vormde, is nu de onzichtbare bodem waarop de custard rust. Snijd de roomblanke cocos delight aan tafel in plakken. Geef er bramencoulis (zie NRC 22 september) bij of een dunne saus, gemaakt van 300 gram bramenjam vermengd en opgekookt met 1 dl rode port. Serveer beide koud.

    • Florine Boucher