'Chirac hield aanvallen bij Srebrenica tegen'

BERLIJN, 2 NOV. De commandant van de Verenigde Naties in ex-Joegoslavië, de Franse generaal Bernard Janvier, heeft in juli van dit jaar op bevel van de Franse president Jacques Chirac geweigerd NAVO-luchtaanvallen te laten uitvoeren op Bosnische Serviërs die hun offensief tegen de moslimenclave Srebrenica waren begonnen. Dat schrijft de Berlijnse krant Tageszeitung.

Nederlandse VN-soldaten in Srebrenica hebben na het begin van de aanval op 6 juli Janvier herhaaldelijk om luchtaanvallen gevraagd. De krant zegt dat Chirac al voor het begin van de Servische aanval Janvier instructies van die strekking had gegeven. De krant beroept zich op bronnen bij de Franse regering en bij het VN-hoofdkwartier in Zagreb. Een woordvoerder van de Franse president wilde vandaag geen commentaar geven op het bericht. De VN-macht in ex-Joegoslavië kan formeel niet handelen op instructie van nationale regeringen, maar ontvangt zijn orders van het VN-hoofdwartier in New York.

De Duitse krant schrijft dat in de internationale Contactgroep voor Bosnië sinds december 1994 een gezamenlijk Frans-Brits-Russisch voorstel circuleerde om de drie oostelijke enclaves in Bosnië - Srebrenica, Zepa en Gorazde - op te geven. Janvier zou eenzelfde voorstel in mei van dit jaar hebben verdedigd in de Veiligheidsraad van de VN. Een VN-woordvoerder heeft dat ontkend.

De Verenigde Staten en de VN zeggen alles in het werk te stellen om een sinds zaterdag in Bosnisch Servië vermiste Amerikaanse journalist op te sporen. David Rohde (28), correspondent in Oost-Europa voor de in Boston verschijnende Christian Science Monitor, zou ergens op Bosnisch-Servisch grondgebied worden vastgehouden. Rohde was een van de eerste Westerse journalisten die schreef dat de Bosnische Serviërs na de val van Srebrenica massaal moslimburgers hadden vermoord. Hij beschreef massagraven in de buurt van de enclave. Rohde, die geen Servokroatisch spreekt, zou zondag alleen zijn vertrokken vanuit een onbekende plaats in Bosnisch Servië, zonder zijn tolk. (AFP, Reuter)