Bomaanslag Lille verijdeld na vijf aanhoudingen

PARIJS, 2 NOV. De Franse politie heeft in de Noordfranse stad Lille een bomaanslag verijdeld en, verspreid over verschillende steden, vijf mensen gearresteerd. Dat hebben bronnen bij de Franse justitie vanochtend gemeld.

De arrestaties werden verricht in een gecoördineerde actie in Lille, Lyon en Parijs. Drie van de gearresteerden zouden een bomaanslag hebben voorbereid op de zondagsmarkt in Lille. Ook zou de politie een gasfles, spijkers en schroeven hebben gevonden. De bommen die eerder dit jaar in Frankrijk ontploften waren ook samengesteld uit onder andere deze materialen. In Parijs werd een man gearresteerd die lid zou zijn van de Gewapende Islamitische Groep (GIA), een organisatie van Algerijnse moslim-extremisten. Volgens de Franse radiozender Europe 1 zou het gaan om een van de mensen die verschillende groepjes terroristen coördineert. De niet-ontplofte bom brengt het aantal aanslagen en pogingen daartoe op negen. De reeks aanslagen in Frankrijk begon met een aanslag op de metro op 25 juli, waarbij zeven doden vielen en 84 mensen gewond raakten. In totaal raakten 106 mensen gewond. De GIA heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aantal aanslagen, maar niet voor alle. De groep wil Frankrijk bestraffen voor de steun die de Franse overheid zou geven aan de door militairen gesteunde regering in Algerije. (AFP, AP)