Beleggers keren zich massaal af van Akzo Nobel

AMSTERDAM, 2 NOV. Het nieuws dat de kwartaalwinst van Akzo Nobel slechts gestegen is met twee miljoen, is vanochtend op het Damrak ingeslagen als een bom. Beleggers trokken vrijwel onmiddellijk hun handen van het aandeel af. Na het middaguur was de koers van Akzo gezakt naar 172,50, een verlies van 7,80 gulden.

AMSTERDAM Na een 4,30 lagere opening op 176 zakte de koers van Akzo volledig in het moeras. Niet alleen de lagere winst, maar ook de gereserveerde vooruitzichten vonden een slecht onthaal. “De cijfers zijn aan de onderkant van de verwachting. Er zit geen fantasie in het aandeel en we zien daardoor een duidelijke kopersstaking”, aldus een handelaar.

De markt kreeg om elf uur ook nog de kwartaalcijfers van Koninklijke Olie. Deze lagen weliswaar ook enigszins aan de onderkant van de verwachtingen, maar waren 20 procent hoger. De koersdaling voor de aandelen bleef beperkt tot een gulden op 195 gulden. “De maatschappij werkt in een moeilijke markt, maar op termijn zien we het niet zo somber in. Daar kunnen we mee leven”, aldus een handelaar.

De rest van de markt was ook merendeels in mineur. DSM noteerde twee gulden lager op 118 gulden en Polygram raakte 1,90 kwijt op 100,10. Heineken, dat langzamerhand als prijzig wordt ervaren, moest een gulden terug naar 278 gulden. Daarentegen klom Océ bijna twee gulden tot ruim 92. Handelaren schreven deze stijging toe aan koopjesjagers, die relatief goedkope aandelen opzoeken.

Op de lokale markt steeg onroerend-goedfonds Sarakreek met zeventig cent ruim 20 procent tot 4 dollar als reactie op het rondkomen van de reddingstransactie met Tiger. Modehuis Gucci won 1,20 op 48,20. Voor Ten Cate werd 1,60 meer betaald op 72,90.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York is de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen gisteren gesloten op 4766,68 punten, wat 11,20 punten lager was dan op dinsdag. Er werden 377 miljoen aandelen verhandeld. De hogere koersen aan het begin van de handel vonden hun oorsprong in de zwakker dan verwachte index van Amerikaanse inkoopdirecteuren. Die zorgde voor hogere obligatiekoersen, die op hun beurt de aandelenkoersen meesleepten. Later op de dag bleek de bezorgdheid over de economie van Mexico toe te nemen, toen bleek dat de Mexicaanse peso in koers daalde. Daar kwam bij dat de begrotingsperikelen tussen het Amerikaanse Congres en president Clinton de beurshandelaren toch ook niet lekker zitten. Ook de optiebeurs zat de aandelenkoersen later op de dag niet mee. In het laatste halfuur van de handel wisten de aandelenkoersen zich toch weer te herstellen.

De dollar stond in New York tegen het eind van de handel op 1,5875. Dinsdag was dat f 1,5785.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag een uitzonderlijke goede dag beleefd. De Nikkei-index van de 25 fonden ging met 554,31 punten omhoog tot 18.028,80 punten, wat overeenkomt met een stijging van ruim 3 procent. Oorzaak van de stijging was de opgaande lijn van de Amerikaanse dollar. Daardoor gingen veel technologiefondsen omhoog. De stijging die de beursindex daardoor vertoonde, bracht veel beleggers ertoe aandelen te kopen die ze kort geleden nog van de hand hadden gedaan.